“Eén keer acht is acht, twee keer acht is zestien, drie keer acht …”. De tafels leerde ik op de basisschool door te klappen, stampen en een soort ‘hoofd-schouders-knie-en-teen-‘dansje te doen tijdens het opnoemen van de tafels. Zo werd er op een bepaald ritme gedreund en werd je hele lichaam geactiveerd bij het leren van de tafels (op de lichamelijk-motorische intelligentie kom ik volgende keer terug!). Door te stampen werden ze er letterlijk ingestampt. En het werkte! Die tafels zitten nog steeds in m’n hoofd. Na de eerste blog over meervoudige intelligenties en de praktische invulling ervan in de les, vandaag de tweede: de muzikaal-ritmische intelligentie.
Leerlingen die muzikaal-ritmisch sterk zijn …
… zingen, rappen, rijmen graag. Ook leren ze vaak goed door gebruik te maken van ezelsbruggetjes of rijm. Ze hebben een sterk muzikaal en ritmisch gevoel. Lesactiviteiten gericht op deze intelligentie kunnen voor veel levendigheid en plezier in de les zorgen. Een paar ideeën voor verschillende vaklessen geef ik hieronder:
Rappen
Laat leerlingen een leerrap maken over de leerstof. Door bezig te zijn met het maken van de rap, denken de leerlingen na over wat de belangrijkste informatie is om te onthouden én ze verwerken deze informatie op zo’n manier dat ze het ook kúnnen onthouden.
Eerst schrijven ze de belangrijkste concepten op die ze in de rap willen verwerken. Vervolgens gaan ze de rap schrijven, eventueel op rijm. En tot slot maken ze het ritme. Deze werkvorm kan gemakkelijk in een halve les gedaan worden. Leuk is het om de les af te sluiten met presentaties! Een leerrap maken kan eigenlijk bij elke vakles gedaan worden, bijvoorbeeld bij maatschappijleer over de trias politica of bij Duits over de voorzetsels die altijd de vierde naamval krijgen.
Ezelsbruggetjes op ’n ritme
Ezelsbruggetjes zijn geschikt om rijtjes, formules, woorden etc. te onthouden die je niet zo makkelijk gewoon kunt onthouden. Spring eens in op een moeilijk onderwerp door de leerlingen een (ritmisch) ezelsbruggetje te laten verzinnen. Je hebt vaak namelijk het meeste aan een ezelsbruggetje als je ‘m zelf hebt bedacht. Ik legde als docent wel eens mijn eigen ezelsbruggetjes uit, maar dat resulteerde meestal in vragende gezichten… Laat ze bij economie bijvoorbeeld bedenken hoe je het verschil tussen crediteuren en debiteuren kan onthouden of bij biologie een ezelsbruggetje om het verschil tussen de ellepijp en het spaakbeen te onthouden. Presenteer de ezelsbruggetjes in de klas en kies de beste uit om op de ELO van de klas of het vak te zetten. Zo kan iedereen het terugvinden voor het leren van de toets. In de loop van de jaren kun je zo ook een verzameling van ezelsbruggetjes maken die door leerlingen zelf gemaakt zijn en die goed bleken te werken.
Ezelsbruggetjes per vak vind je ook op Ezelsbruggetje.nl.
Liedjes zingen
Ga eens zingen in de les! Hier is wel wat durf en overtuigingskracht van de docent zelf voor nodig, zeker als de leerlingen het niet gewend zijn op school te zingen. Er zijn genoeg bestaande liedjes te vinden op YouTube (bijvoorbeeld deze over het werkwoord avoir) die helpen bij het onthouden van de leerstof. Als je iets meer tijd hebt, kun je de leerlingen ook zelf een liedje laten maken op de melodie van een bestaand nummer.
Zijn jouw lesactiviteiten wel eens gericht op de muzikaal-ritmische intelligentie? Ik ben nieuwsgierig naar andere voorbeelden! Laat hieronder je reactie achter.
Volgende keer in deze serie: #3 De lichamelijk-motorische intelligentie.