Wat vond ik dat moeilijk toen ik 17/18 was: een studie kiezen! Ik heb ongeveer het hele land gehad en studies van milieuwetenschappen tot aan media & informatiemanagement bezocht. Inschatten hoe studeren écht is valt dan ook niet mee. Tegenwoordig bestaat ‘online proefstuderen’: een manier om erachter te komen of zowel de inhoud van een studie als de onderwijsinstelling bij je past. Waar kun je dit doen? In deze blog zet ik een aantal aanbieders op een rijtje. Handig om te delen met je leerlingen!
Online proefstuderen is handig als je de opleiding al bezocht hebt, maar bijvoorbeeld twijfelt of je het niveau aankunt, de stof wel echt interessant vindt of wilt weten hoe het is om zelfstandig te studeren. De meeste onderwijsinstellingen die online proefstuderen aanbieden, stellen een online module ter beschikking die je gratis kunt volgen.
Universiteiten
- De ‘aansluitingsmodulen’ van Universiteit Leiden dienen een tweeledig doel: studieuitval beperken en leerlingen online laten proefstuderen. Je krijgt ook begeleiding vanuit de universiteit tijdens het volgens van de module. Er zijn veel studies waarbij je online kunt proefstuderen: van Japanstudies tot aan Biomedische wetenschappen. Proberen!
- De zogenaamde ‘webklassen’ van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er van elke bachelor. Proberen!
- Wageningen University biedt ‘online collegereeksen’ aan. Ze gaan over ‘Bodem, water en atmosfeer’, ‘Op naar een biobased samenleving’ en ‘Tourism’. Proberen!
- Bij de TU Eindhoven volg je online modules over Bouwkunde, Sustainable Innovation en Technische Natuurkunde. Proberen!
- En bij Tilburg University kun je ‘Economics’ en ‘Econometrics and operations research’ testen. Proberen!
Hogescholen
Ook verschillende hbo’s bieden online proefstuderen aan.
- Bij Hogeschool Windesheim kun je kijken hoe het is om Business, Media en Recht te studeren. Ook kun je een indruk krijgen van een aantal lerarenopleidingen (Geschiedenis, Engels, Frans, Gezondheidszorg en Welzijn, Nederlands en Wiskunde). Proberen!
- Bij Hogeschool Rotterdam kun je een online module volgen van de opleiding Social Work. Proberen!
Zit jouw onderwijsinstelling er niet bij? Zoek dan eens op internet naar ‘digitaal proefstuderen’ of ‘online proefstuderen’. Steeds meer studies bieden dit aan!
Online proefstuderen en LOB
Online proefstuderen kan een mooi aanvullend onderdeel zijn van LOB. Spreek met de klas af om allemaal een tijdje online te proefstuderen bij een studie naar keuze. Spreek ook een deadline af. Voor een klassikale activiteit naderhand kun je bijvoorbeeld denken aan korte persoonlijke presentaties van ieders ervaringen met het online proefstuderen.
Online studeren in je eentje is niet altijd even makkelijk (kijk maar naar het verloop bij MOOC’s). Een ‘study buddy’ is dan een motiverende factor. Probeer dus leerlingen aan elkaar te koppelen die in dezelfde periode of voor dezelfde studie een online module willen volgen. Verbind er vervolgens ook een LOB-activiteit aan. Voor een duo-activiteit kun je bijvoorbeeld denken aan interviews: laat leerlingen LOB-gesprekken voeren met elkaar over het online proefstuderen en elkaar zo verder helpen.
Het mooie is dat je bij de meeste universiteiten een certificaat van deelname krijgt na afloop. Dit kunnen je leerlingen ook gebruiken voor hun LOB-dossier.
Uiteraard vervangt online proefstuderen niet een ‘echte’ proefstudeerdag op een hogeschool of universiteit van je keuze. Met online proefstuderen krijg je een beter idee van de inhoud en de manier van studeren. Met een ‘offline’ proefstudeerdag krijg je een beter idee van de sfeer.
Volgen jouw leerlingen al online proefmodules?
Eén reactie