Het einde van het schooljaar nadert, en dus is het tijd om terug te blikken. In mijn eerste blog van dit schooljaar haalde ik het boek Kilimanjaro als medicijn van Anna Chojnacka aan, waarin het laatste stuk van het boek me erg aan het denken zette: “Leef, heb lief, ga ervoor. Of de missie slaagt, de liefde beantwoord, de berg veroverd of de verlichting bereikt wordt, doet er niet toe. Echt niet. Het is juist de beweging, de voortstuwende kracht, die ons leven is. Doe iets.” Chojnacka’s ‘leef-boodschap’ bleek de rode draad door heel dit schooljaar, bij zowel hoogte- als dieptepunten.

Leef! Expeditie Nederlands

Om te beginnen met Expeditie Nederlands, waarin mijn collega Rutger Cornelissen en ik een jaar lang geëxperimenteerd hebben met een ander soort onderwijs. In havo 3 hadden we een missie: beter onderwijs waarin we onze leerlingen een lerende mindset mee wilden geven. Uiteindelijk kijken we terug op een zeer leerzaam en geslaagd jaar waarin we voor het eerst geen cijfers gaven, zonder methode werkten en op een formatieve manier toetsten. Het is echt een succes gebleken en dus breidt Expeditie Nederlands volgend jaar uit: heel havo en vwo 3 van zowel het Candea College (in Duiven) als het Liemers College (in Zevenaar) gaan met ons op Expeditie. Spannend, maar ontzettend tof!

Trots

Daarnaast kijk ik dit jaar vol trots terug op de dingen die mijn leerlingen voor elkaar hebben gekregen: ingezonden brieven die in kranten werden geplaatst, een lokaal dat tijdens de open dag van onze school het middeleeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen uitbeeldde en het boek ‘De gebroken hemel’ dat is uitgegeven en bij Bol.com wordt verkocht. Het is een genot om naar deze hoogtepunten te kijken. En ze doen me steeds maar weer beseffen hoe belangrijk het is eens iets anders met de klas te doen. Die “beweging en voortstuwende kracht” zorgen ervoor dat zowel mijn leerlingen als ik écht leven.

Eindexamen Nederlands

“Doe iets”, dat is wat ik drie jaar geleden al dacht na een opnieuw dramatisch eindexamen Nederlands. Het bleef niet bij woorden. Samen met Christine Brackmann en andere docenten van Nederlands NU! hebben we dit jaar gestreden voor een beter examen Nederlands. Dat heeft uiteindelijk, met samenwerking van Levende Talen, in een enquête geresulteerd. Meer dan 1000 docenten Nederlands reageerden en gaven zo hun mening over het huidige examen. De resultaten laten duidelijke richtlijnen zien waarmee alle betrokken partijen (waaronder Cito en CvTE) aan de slag moeten. Samen gaan we ervoor zorgen dat onze leerlingen een beter examen voorgeschoteld gaan krijgen.

Dieptepunt

Mijn dieptepunt van dit jaar was het overlijden van een leerling en oud-leerling op onze school. Het is afschuwelijk om te zien dat jonge mensen, die eigenlijk hun hele leven nog voor zich hebben, komen te overlijden. Het heeft me erg aangegrepen, en dat doet het nog steeds. Op de crematie van de oud-leerling werd het liedje ‘Leef’ van André Hazes gedraaid, zijn motto. Hij leefde en deed dat intens. Dit nummer lijkt dan ook echt voor hem geschreven te zijn. Het deed me wederom denken aan Anna Chojnacka: “Leef, heb lief, ga ervoor!”

Aruba

Leef! ArubaIk eindigde mijn eerste blog van dit schooljaar met de vragen of ik zelf wel genoeg leefde, en of ik wel écht leefde. Die vragen kwamen harder binnen na het overlijden van de oud-leerling. Het heeft me aan het denken gezet. Mede daarom hebben mijn vriendin en ik besloten het roer om te gooien en vanaf volgend schooljaar op Aruba te gaan wonen en werken. Zij gaat aan de slag als zorgcoördinator op een basisschool voor speciaal onderwijs, ik zal Nederlands geven op een middelbare school in San Nicolas. Natuurlijk vinden we het spannend, maar “of de missie slaagt, de liefde beantwoord, de berg veroverd of de verlichting bereikt wordt, doet er niet toe”. We leven en zijn in beweging.

Natuurlijk vind ik het moeilijk om bijvoorbeeld Expeditie Nederlands en de strijd om een beter examen los te laten. Maar ik heb het volste vertrouwen in al mijn supercollega’s die veel tijd steken in beter en mooier onderwijs. Voor nu wens ik iedereen een fijne vakantie en veel energie toe, zodat we onze leerlingen daarna weer volop het leven kunnen laten zien.

Print Friendly, PDF & Email