Informatie overload: hoe ga je ermee om?

Door | 2018-02-05T18:23:36+02:00 22 augustus 2013|Categorieën: Toekomst|Tags: , , , , , , |0 Reacties

In mijn mailbox heb ik een mapje ‘interessant bij tijd over’. In dat mapje komen allemaal nieuwsbrieven, filmpjes en artikelen die ik interessant vind en graag nog wil lezen. Dat mapje wordt elke dag voller, want er is zoveel leuks en boeiends waar ik graag meer over wil weten. Of waar ik echt nog een keer wat mee wil gaan doen. Maar de grap is natuurlijk dat ik uiteindelijk heel weinig in dat mapje kijk…

Informatie overload: hoe ga je ermee om?Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd: hoe ga je om met de enorme hoeveelheid informatie die we tot onze beschikking hebben? Hoe verwerk en beoordeel je deze informatie? Volgens Tony Wagner in het boek The Global Achievement Gap een van de belangrijkste survival skills voor onze leerlingen.

Het internet is een geweldige research-tool, die je grootste vriend maar ook je grootste vijand kan zijn. Informatie zoeken en vinden is makkelijk. Goede en correcte informatie vinden, is al een stuk gecompliceerder. Leerlingen moeten leren hoe je je een weg baant door de miljoenen webpagina’s over een onderwerp om te vinden wat je zoekt. En dan moet je ook nog leren of je die informatie kunt vertrouwen. Want er is natuurlijk een verschil tussen feitelijke informatie en informatie die alleen maar klinkt als een feit.

Veel leerlingen, en ik zelf vast ook regelmatig, zoeken antwoorden op het internet, zonder dat ze er echt over nadenken of die informatie wel is geschreven door iemand die echt een autoriteit is op dat gebied. Een leuke manier om dit te oefenen met je leerlingen, is een ‘hardop-denken’-les over internet zoek strategieën. Zet een zoekscherm, zoals Google op het digibord en kies (met je leerlingen) een onderwerp waar jullie het over gaan hebben. Laat ze zien hoe ze moeten zoeken, welke zoekwoorden ze moeten gebruiken en bespreek de zoekresultaten met elkaar. Welke sites zijn betrouwbaar en welke misleidend?

P.S. Bij Tumult hadden we jaren terug de lesbrief ‘Zoeken op internet’ en het formulier ‘Websites beoordeel je zo’. Zou je het fijn vinden als we deze opnieuw publiceren? Laat het me weten! 

Print Friendly, PDF & Email
Door | 2018-02-05T18:23:36+02:00 22 augustus 2013|Categorieën: Toekomst|Tags: , , , , , , |0 Reacties

Over de auteur:

Anne-Marie van Lieshout
Elke dag zoek ik bij Tumult naar interessante en leuke manieren om iedereen nog duidelijker te maken hoe belangrijk (vakoverstijgende) vaardigheden zijn. Uitgangspunt daarbij is dat we altijd op een positieve manier relevante inhoud bieden. Ik ben er trots op dat ik elke dag een rol mag spelen in het vaardiger maken van kinderen. Want kinderen zijn tenslotte de toekomst!

Laat een reactie achter

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen