Tieners besteden een groot deel van hun tijd in een schoolgebouw. Uit onderzoek blijkt dat de omgeving waar leerlingen zich in bevinden van grote invloed is op het leren van leerlingen. Klaslokalen met muren in een kleur, met felle verlichting en zonder geluidsoverlast zorgen voor betere resultaten en minder afleiding. 

Onderstaande infographic kwam ik online tegen en laat zien op welke manieren het ontwerp van een klaslokaal van invloed kan zijn op het leergedrag van je leerlingen. In de infographic wordt dit verdeeld in vijf verschillende categorieën:

1. Indeling van het klaslokaal

Door bij de indeling van het klaslokaal rekening te houden met aparte werkplekken voor bijvoorbeeld groepswerk of juist individuele taken, zijn leerlingen meer betrokken.

2. Kleuren in de klas

Door op een slimme manier gebruik te maken van kleuren in het klaslokaal, zorg je ervoor dat leerlingen bij de les blijven!

3. De muren van het klaslokaal

Zorg voor een rustige werkomgeving voor je leerlingen. Dit betekent onder andere niet te veel afleiding zoals posters etc. aan de muren.

4. Licht

Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die meer in daglicht werken, tot wel 26% hoger scoren bij wiskunde en leesopdrachten dan leerlingen die minder daglicht tot hun beschikking hadden.

5. Buiten de klas: digitale leermogelijkheden

Leren gaat verder dan de muren van het klaslokaal. Zorg dat leerlingen daarom ook voldoende digitale leermiddelen kunnen gebruiken en zorg voor aansprekende digitale content ín het klaslokaal.

The Science of Classroom Design Infographic

Print Friendly, PDF & Email