Handige tools #36: je lessen pimpen met OneNote

Gepubliceerd op: 22 mei 2019
Door: Ebbo Bulder

Hoe ziet het bureaublad van jouw computer eruit? Je mappen en je OneDrive? Ik ben zelf altijd erg geordend in het begin, maar als er een drukke periode aanbreekt wordt het een enorme bende. Mijn bureaublad staat dan vol met bestanden en mijn projecten staan allemaal door elkaar. Herkenbaar? Ook als je zelf wel heel geordend bent, heb je vast wel leerlingen die helder overzicht van al je digitale lesmaterialen goed kunnen gebruiken. OneNote is perfect om deze problemen op te lossen. Maar je kunt er nog veel meer mee.

Wat is OneNote?

OneNote is een digitaal notitieblok, verzamelmap en organizer in één. In verschillende notitieblokken met tabbladen kun je al je digitale materiaal organiseren. OneNote werkt in de cloud en op verschillende devices, zodat je er altijd en overal mee kunt werken. Ben je nu onderweg en bedenk je ineens een leuke opdracht? Maak met je smartphone meteen een stemopname in OneNote. Als je morgen aan het werk bent, kun je in OneNote jouw stemopname makkelijk terugvinden én de opdracht uitwerken en organiseren.

Handige tools #36: je lessen pimpen met OneNote Wat is OneNote?
Afbeelding: Microsoft

OneNote is dus veelzijdig, maar z’n kracht zit in het combineren van de mogelijkheden. Zo ontstaan nieuwe manieren waarop je OneNote kunt gebruiken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

OneNote in de klas

Wil je de lesmethode aan te passen aan jouw lessen? Deel in OneNote eenvoudig een notitieblok met je hele kas. Gebruik de lessen in je lesmethode als basis en voeg hieraan je eigen opdrachten, studiewijzers, planningen, oefentoetsen en extra informatie toe. Orden alles per hoofdstuk, per week of wat je zelf ook maar handig vindt. Zelfs als je niks ordent, kun je met de zoekfunctie nog alles vinden. Via je eigen smartphone of laptop hebben jij en je leerlingen altijd alles bij de hand.

OneNote als werkboek

Wil je zien of je leerlingen goed bezig zijn? Gebruik OneNote als werkboek voor je leerlingen. Zet je opdrachten in OneNote en laat je leerlingen hun antwoorden erbij typen of schrijven. Via jouw ‘leraren-OneNote’ kun jij de antwoorden per leerling bekijken op je eigen device.

Organiseer je digitale lesmaterialen

Heb je een leuke quiz in Forms gemaakt? Werken je collega’s of je leerlingen samen in Teams? Zijn je opdrachten opgeslagen in Word? En gebruik je Powerpoint voor je theorielessen? Al deze tools en meer kun je naadloos integreren in je OneNote-notitieblok. Wanneer je leerlingen de juiste pagina in OneNote openen, kunnen ze direct beginnen met de Forms-quiz, zonder dat ze op een link hoeven te klikken.

Eindeloze mogelijkheden

Spreken deze mogelijkheden je aan en wil je weten hoe OneNote werkt? Met de OneNote-leerblokken in Edutrainers Academy ben je in een halfuur op weg. Leer bijvoorbeeld aantekeningen maken en delen met OneNote of slimme notities maken met OneNote. Meer over deze e-learning voor onderwijsprofessionals vind je op edutrainers.com.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search