Je hebt behoefte aan overzicht over je taken, je wilt samenwerken met je collega’s en je wilt je leerlingen leren plannen. Dat kan allemaal met Trello! Hoe werkt het? Een paar voorbeelden van hoe Trello jou kan helpen je taken en projecten te managen.

Wat is Trello?

Trello is een tool die is bedoeld om projecten te managen. Er is een website en een app voor op je smartphone. Je kunt kiezen voor de betaalde versie, maar de gratis versie volstaat in de meeste gevallen.

Hoe werkt Trello?

Trello werkt als een soort prikbord. Op dat prikbord kun je allerlei kaarten (digitale post-it’s) prikken in lijsten die je zelf aanmaakt. Je kunt bijvoorbeeld deze lijsten naast elkaar hebben: ‘To do’, ‘Mee bezig’ en ‘Gedaan’. Of een lijst waarin je ideeën verzamelt. Op een kaart heb je dan een taak staan, bijvoorbeeld ‘Brief ouderavond toesturen’.

De kaarten kun je gemakkelijk verplaatsen. Is de taak is, dan verplaats je de kaart met die taak naar de lijst ‘Gedaan’. Op deze manier heb je een visueel overzicht van wat je nog moet doen, waar je mee bezig bent en wat klaar is. Je kunt Trello gebruiken om je eigen werk te organiseren, maar je kunt een Trello-board ook delen met collega’s. Zij kunnen het Trello-board dan bekijken, van commentaar voorzien en erin werken als dat nodig is.

Wil je graag leren hoe je een overzichtelijk Trello-board maakt en dit deelt met anderen? Binnenkort verschijnt het nieuwe leerblok Taken organiseren met Trello op academy.edutrainers.com. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Edutrainers om op de hoogte te blijven.

Voordelen van taken organiseren met Trello

Je kunt Trello op verschillende manieren inrichten. Daarbij heb je altijd deze voordelen:

  • Visueel overzicht over je taken

Je ziet in een oogopslag hoever je bent met je taken of je project en wat er nog gedaan moet worden. Ook zie je wie verantwoordelijk is voor welke taak en wat de deadline is.

  • Alle informatie bij elkaar in één Trello-board

Je kunt elke kaart een omschrijving geven. Handig als je op afstand met elkaar samenwerkt en taken wilt specificeren. Ook is er ruimte voor opmerkingen en het toevoegen van links of bijlages bij een taak. Bijvoorbeeld een afbeelding, checklist of draaiboek. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt bij de hand.

  • Makkelijk taken monitoren en bijsturen

Vooral handig als je samenwerkt in Trello. Je ziet wie waarmee bezig is en hoever iedereen is met zijn/haar taken. Als dat nodig is kun je taken onderling uitwisselen of verplaatsen op het Trello-board. Ook kun je deadlines, dagen of weeknummers toevoegen, zodat je nog meer grip krijgt op de planning en uitvoering van de taken.

  • Leerlingen leren plannen

Trello is een handig hulpmiddel om leerlingen te leren plannen. Laat ze bijvoorbeeld zelf taken bedenken, deze in het Trello-board zetten en ze onderling verdelen. Vervolgens zijn ze zelf verantwoordelijk voor de voortgang in Trello: heeft iedereen de taken op tijd af? Daarnaast werkt het ook erg motiverend om de Trello-boards van verschillende groepjes op het digibord te laten zien. Zo kun je zo klassikaal bekijken hoe de verschillende groepjes ervoor staan.

Waarvoor zou jij Trello willen gebruiken? Laat het me weten via een reactie onder deze blog. Meer tips zijn natuurlijk ook welkom!

Print Friendly, PDF & Email