Grotere leerlingenaantallen tegelijk bedienen. Wie wil dat niet? Het is een argument dat vaak wordt gebruikt voor peer feedback, maar naar mijn mening niet het belangrijkste. Peer feedback is namelijk een heel mooi middel om leerlingen vaardigheden aan te leren zoals kritisch denken, communiceren, samenwerken en uiteraard feedback geven. Een tool die dit ondersteunt is Peergrade.

Wat is peer feedback?

Voordat ik verder inga op de voordelen van peer feedback, wil ik twee begrippen uitleggen:

  • Peer feedback is gericht op verbetering van het werk naar aanleiding van feedback door medeleerlingen.
  • Peer grading is gericht op beoordeling van het werk door medeleerlingen.

Een voordeel van het organiseren van peer feedback is dat je er in veel gevallen hoogwaardigere ingeleverde opdrachten voor terugkrijgt. Op veelvoorkomende fouten, taalfouten en andere ‘thema’s van lagere orde’ kunnen leerlingen elkaars werk verbeteren. Leerlingen passen hun werk aan en als docent geef je alleen nog echt inhoudelijke feedback op het werk. Zo ben je geen uren kwijt aan dingen die leerlingen ook prima met elkaar kunnen verbeteren. Met de tool Peergrade kun je dit online organiseren.

Beginnen met peer feedback

Wil je starten met peer feedback, vergeet dan het belangrijke ‘offline’ gedeelte niet! Peer feedback is namelijk niet iets dat leerlingen automatisch goed zullen aanpakken als ze hier nog nooit mee in aanraking zijn geweest. Samen beoordelingscriteria opstellen, een voorbeeldopdracht beoordelen en bediscussiëren zijn belangrijke lesactiviteiten voorafgaand aan het geven van peer feedback. Deze activiteiten zorgen er namelijk voor dat er een gemeenschappelijk begrip over de beoordelingscriteria ontstaat. En vergeet niet een offline moment ná de peer feedback in te plannen, waarin leerlingen met elkaar in gesprek kunnen gaan over de gegeven en gekregen feedback. De inhoudelijke discussies die hierover kunnen ontstaat zijn ontzettend waardevol.

Weten hoe Peergrade werkt?

Zoals gezegd, kun je met de tool Peergrade het hele proces online organiseren: van het aanmaken van de opdracht tot het inleveren, van het automatisch toewijzen aan medeleerlingen tot het inzien van de feedback. Wil je precies weten hoe Peergrade werkt? Ga dan naar het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 11 en leer de tool kennen. Je kunt dan ook nog kennismaken met vijf andere tools waarmee je je onderwijs interactiever kunt maken: Classkick, TimelineJS, Storybird, GeoGuessr en Trello.

Print Friendly, PDF & Email