Handige tools #28: peer feedback geven met Peergrade

Gepubliceerd op: 6 december 2017
Door: Veerle van Pinxteren

Grotere leerlingenaantallen tegelijk bedienen. Wie wil dat niet? Het is een argument dat vaak wordt gebruikt voor peer feedback, maar naar mijn mening niet het belangrijkste. Peer feedback is namelijk een heel mooi middel om leerlingen vaardigheden aan te leren zoals kritisch denken, communiceren, samenwerken en uiteraard feedback geven. Een tool die dit ondersteunt is Peergrade.

Wat is peer feedback?

Voordat ik verder inga op de voordelen van peer feedback, wil ik twee begrippen uitleggen:

  • Peer feedback is gericht op verbetering van het werk naar aanleiding van feedback door medeleerlingen.
  • Peer grading is gericht op beoordeling van het werk door medeleerlingen.

Een voordeel van het organiseren van peer feedback is dat je er in veel gevallen hoogwaardigere ingeleverde opdrachten voor terugkrijgt. Op veelvoorkomende fouten, taalfouten en andere ‘thema’s van lagere orde’ kunnen leerlingen elkaars werk verbeteren. Leerlingen passen hun werk aan en als docent geef je alleen nog echt inhoudelijke feedback op het werk. Zo ben je geen uren kwijt aan dingen die leerlingen ook prima met elkaar kunnen verbeteren. Met de tool Peergrade kun je dit online organiseren.

Beginnen met peer feedback

Wil je starten met peer feedback, vergeet dan het belangrijke ‘offline’ gedeelte niet! Peer feedback is namelijk niet iets dat leerlingen automatisch goed zullen aanpakken als ze hier nog nooit mee in aanraking zijn geweest. Samen beoordelingscriteria opstellen, een voorbeeldopdracht beoordelen en bediscussiëren zijn belangrijke lesactiviteiten voorafgaand aan het geven van peer feedback. Deze activiteiten zorgen er namelijk voor dat er een gemeenschappelijk begrip over de beoordelingscriteria ontstaat. En vergeet niet een offline moment ná de peer feedback in te plannen, waarin leerlingen met elkaar in gesprek kunnen gaan over de gegeven en gekregen feedback. De inhoudelijke discussies die hierover kunnen ontstaat zijn ontzettend waardevol.

Weten hoe Peergrade werkt?

Zoals gezegd, kun je met de tool Peergrade het hele proces online organiseren: van het aanmaken van de opdracht tot het inleveren, van het automatisch toewijzen aan medeleerlingen tot het inzien van de feedback. Wil je precies weten hoe Peergrade werkt? Ga dan naar het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 11 en leer de tool kennen. Je kunt dan ook nog kennismaken met vijf andere tools waarmee je je onderwijs interactiever kunt maken: Classkick, TimelineJS, Storybird, GeoGuessr en Trello.

Misschien vind je dit ook interessant

Terugblik op Tieners & Hersenpannen

Op dinsdag 11 februari 2025 zat Theater het Lichtruim in Bilthoven vol met ouders, opvoeders en mentoren die allemaal één vraag hadden: Wat speelt er nou écht in het hoofd van een tiener?

Tijdens het interactieve theatercollege “Tieners & Hersenpannen” nam Céline Rensen ons mee in de achtbaan van het puberbrein. Met humor, herkenbare voorbeelden en wetenschappelijke inzichten kregen we een unieke kijk op de wereld van tieners – een wereld waarin schoolstress, sociale druk en prestatiedruk continu met elkaar in gevecht zijn.

Lees meer »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken