Op een heerlijke en opgewekte ‘Fröbel’-vakantie!

Gepubliceerd op: 7 juli 2022
Door: Hans Wendel

Tijd voor een welverdiende vakantie! Iedereen is er aan toe na een hectisch jaar. Je zou het bijna vergeten: nog niet eens zo heel lang geleden was het hele land op slot en de gevolgen van Corona werken nog dagelijks door bij de leerlingen. Nu is het gelukkig voor iedereen tijd voor een paar weken bijkomen, rustig aan doen of juist heel actief, thuis of ver weg en tijd om de zinnen te verzetten.

Wij wensen iedereen een heerlijke vakantie!

Frobel vakantie team Tumult

Opgewekt van Tumult

Onze zomergroet is dit jaar extra opgewekt! Als Tumultteam zijn wij positief en energiek, tenminste: dat proberen we te zijn en altijd uit te dragen. Het is heerlijk om Tumult te maken en het geeft een goed gevoel om elke dag mentoren en leerlingen te inspireren om beter te worden, om vaardiger te worden in leren leren, leren leven en leren kiezen. We worden opgewekt van Tumult!

Ergens bij de research voor een lesbrief lazen we het afgelopen jaar iets interessants: als je opgewekt bent, dan leer je beter!

In 1807 schreef de pedagoog Johann Richter (bekend onder zijn pseudoniem Jean Paul) zijn opvoedingstheorie: de Levana oder Erziehlehre uit 1807. Hij vindt dat er niets mooiers bestaat dan een vrolijk zingend kind en stelt dat de vrolijke stemming zelfs een grondvoorwaarde is voor een goed verlopende kinderlijke ontwikkeling. Voor de gehele opvoeding geldt dat als kinderen opgewekt zijn, de ontwikkeling vanzelf gaat.

Vrolijk worden met pedagoog Fröbel

Nou is niet iedereen van huis uit opgewekt, daar moet je moeite voor doen. Opgewekt zijn vraagt inspanning! De pedagoog Fröbel (in de volksmond vooral bekend van het licht denigrerende woord ‘fröbelen’: een beetje nietsnuttend ‘klooiknutselen’) ontwierp voor zijn leerlingen knutsel- en spelactiviteiten om vrolijk van te worden. Want in een vrolijke stemming leer je makkelijker!

Kortom, een mooie boodschap om de vakantie mee in te gaan en om mee te nemen in het nieuwe schooljaar 22/23: zorg ervoor dat je opgewekt bent en zorg voor een opgewekte klas. Ga lekker fröbelen!

Hoe zorg jij voor een opgewekte klas?

Heb jij ideeën om opgewekt te worden? Of heb je werkvormen om je hele klas opgewekt te maken? Laat van je horen! Tumult is daarnaast de hele zomer open en beschikbaar voor vragen of bestellingen. We zijn bereikbaar via info@tumultgroep.nl en 020-421 51 29.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search