Eenzaamheid onder jongeren is een groeiend probleem. Bijna 1 op de 3 jongeren voelt zich wel eens eenzaam, 1 op de 9 voelt zich sterk eenzaam (CBS, 2022). Eenzaamheid kan gepaard gaan met psychische problemen zoals depressie, angsten en teruglopende schoolresultaten. Jongeren vinden het daarnaast lastig om hun gevoelens van eenzaamheid te bespreken. Signaleren kan dus lastig zijn. Hoe ga je hier als mentor mee om?
De hike tegen eenzaamheid
In deze video zie je eerst een interview met Juul Sam. Hij liep afgelopen de zomer de Slovenian Mountain Trail, een 617 kilometer lange tocht langs 55 berghutten en over 30 bergtoppen. Hij deed dat om aandacht te vragen voor eenzaamheid onder jongeren, en zamelde tegelijkertijd geld in voor de stichting ‘Join Us’ (zie ook juul-cares.nl). Juul vertelt ook over zijn eigen jeugd, waarin hij onzeker was, worstelde met zichzelf, en wat Slovenië en het bewerkstelligen van succeservaringen hebben betekend om dit te boven te komen. Een persoonlijk verhaal over een avontuurlijke onderneming, en hoe hij tijdens deze reis weer merkt wat een luisterend oor kan betekenen.
Join Us
Ook interviewden we Jolanda van Gerwe, oprichter van Join Us (vanaf minuut 12.40). Deze stichting heeft tot doel om jongeren van 12 tot 30 jaar een sociale boost te geven door deelnemers (online) met elkaar in contact te brengen. Join Us is landelijk actief op 80 locaties en helpt jaarlijks duizenden jongeren bij het maken van vrienden en het versterken van hun zelfvertrouwen. In het interview geeft Jolanda ook aan hoe je als mentor signalen kunt oppakken en preventief bezig kunt zijn om sociale isolatie te voorkomen. Op de website van Join Us vind je als docent ook tips, video’s en werkbladen die je kunt gebruiken op school. Ook organiseert Join Us op 26 november een learning event over het versterken van de sociale omgeving van jongeren. Een linkje naar tips voor docenten vanuit Join Us vind je hier: Eenzaamheid op school – Join Us. En onder deze link vind je inspiratievragen om het gesprek met een leerling aan te gaan’
Hoe kan Tumult helpen?
Tumult biedt mentoren verschillende manieren om te werken een positief (leer-)klimaat waarin alle leerlingen zich gezien voelen.
– Startpunt is het boek Sociaal-emotionele vaardigheden, waarin zowel klassikaal als individueel aandacht wordt besteed aan groepsvorming en mentale gezondheid. Als mentor kun je aan de hand van deze lessen makkelijker ontdekken of er leerlingen zijn die niet goed in hun vel zitten. Bijvoorbeeld door de lessen ‘Bij welke groepen hoor jij’ en ‘Hoe laat jij zien wat je belangrijk vindt? ‘. Toegang tot de lesmaterialen krijg je via onze memberomgeving.
– Op de memberomgeving vind je ook de ‘actuele lessen’. Dit zijn lessen die onregelmatig verschijnen en betrekking hebben op verschillende thema’s. Zo vind je hier een les over veerkracht, en deze les gaat over jezelf kunnen zijn in de klas.
– Tot slot delen we vanuit Tumult zowel online als in fysieke bijeenkomsten onze kennis over leerlingbegeleiding. Bijvoorbeeld in kennisclips zoals ‘signaleren van problematiek’, in webinars, maar ook in trainingen met onderwerpen als ‘gespreksvoering’ en ‘de leerling zien’.
Wil je meer weten over de preventie van eenzaamheid onder leerlingen en de manier waarop Join Us of Tumult hierin kan helpen: laat het ons vooral weten. Dit kan via mail, chat of telefoon.