Docenten Nederlands slaan de handen ineen!

Door | 2018-02-05T18:22:00+02:00 4 februari 2015|Categorieën: Inspiratie|Tags: , , , , , , , , , |0 Reacties

In de afgelopen jaren heb ik een verandering in het onderwijsveld gezien. Er wordt steeds meer beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en inbreng van de individuele docent. Verschillende docenten verzamelen zich en vinden bij elkaar steun in bepaalde veranderingen die ze willen doorvoeren. Het Alternatief van Jelmer Evers en Rene Kneyber is daar een voorbeeld van, maar ook het idee van staatssecretaris Sander Dekker om met zijn campagne ‘Onderwijs 2032’ iedereen te laten meedenken over veranderingen binnen het onderwijs.

Samen met mijn collega Rutger Cornelissen denk ik regelmatig na over het vak (Nederlands) en hoe we het onderwijs voor ons vak beter kunnen laten aansluiten op de behoeftes van de leerling en van onszelf. Onze samenwerking heeft geresulteerd in mooie (geflipte) lessenreeksen en ander interessant lesmateriaal. Via de Facebookgroep ‘leraar Nederlands‘ zijn we in contact gekomen met Mado Remkes. Met z’n drieën hebben we het idee opgepakt om het delen van lesmateriaal, filmpjes, presentaties, websites en links naar digitale quizjes te vergemakkelijken.

We hebben onze handen ineen geslagen, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een Google Drive Map speciaal voor docenten Nederlands. Het principe van deze map is heel simpel: iedereen heeft toegang en mag er interessant lesmateriaal uitpakken, mits er iets in wordt teruggestopt. Zo creëren we samen een map waarin het allerbeste van iedere docent in heel Nederland wordt verzameld. Sinds de lancering op vrijdag 23 januari hebben we enorm veel positieve reacties gehad. Onderstaand filmpje is tijdens de lancering gebruikt en legt uit wat de bedoeling is:

Natuurlijk, er bestaan al sites zoals Wikiwijs en Klascement waar lesmateriaal wordt verzameld. Maar in mijn beleving slaat dit niet goed aan. Hoe dat komt? Het uploaden van materiaal kost te veel tijd door alle rompslomp die je in moet vullen, het is onoverzichtelijk en het materiaal blijkt uiteindelijk moeilijk te vinden. Het voordeel van onze map is dat het enorm toegankelijk is omdat je niet speciaal een account hoeft aan te maken. Maar misschien wel het grootste voordeel is dat er louter en specifiek lesmateriaal voor het vak Nederlands in te vinden is.

Het introduceren van deze Google Drive Map is typerend voor de manier waarop docenten in heel Nederland met elkaar in contact komen en zelf de touwtjes in handen nemen. Docenten nemen verantwoordelijkheid, waarbij de verschillende eilandjes worden verenigd in één mooi onderwijsland. Een land waarin alle neuzen dezelfde kant opstaan en waarbij lesmateriaal met elkaar gedeeld wordt. Ik hoop van harte dat deze map een succes wordt. Wij hebben er in ieder geval hard ons best voor gedaan. Laat dit een voorbeeld zijn voor meer docenten in Nederland; neem het heft in eigen handen!

Leuk om te vermelden is dat de map in de afgelopen dagen veel aandacht op de social media (zoals Facebook en Twitter) heeft gekregen. Dit heeft geresulteerd in een stortvloed van mooi materiaal dat docenten hebben geüpload! Spread the word! En vertel ons ook vooral welke initiatieven jij nog meer kent!

Print Friendly, PDF & Email
Door | 2018-02-05T18:22:00+02:00 4 februari 2015|Categorieën: Inspiratie|Tags: , , , , , , , , , |0 Reacties

Over de auteur:

Arnoud Kuijpers
Mijn motto is: een dag niet genoten is een dag niet geleefd! Ik studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde daarna mijn eerstegraads bevoegdheid. Ik sta met heel veel liefde voor de klas en probeer op een verfrissende andere manier les te geven op het Candea College in Duiven. Daarbij maak ik graag gebruik van de vele digitale mogelijkheden. Daarnaast schrijf ik blogs voor Tumult en verzorg ik lezingen en workshops op scholen. In mijn blogs probeer ik mijn liefde voor het vak te beschrijven en docenten te inspireren en motiveren om alles uit hun lessen te halen.

Laat een reactie achter

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen