De AVG in de praktijk #4: vier schoolsituaties die je beter kunt voorkomen

Meer grip hebben op je privacy. Dat is een van de belangrijkste doelen achter het invoeren van de privacywet AVG, eerder dit jaar. Niet zo gek dus, dat veel van de punten uit de wet juist over dát thema gaan. Maar zoals wel vaker met ingrijpende wetten, doen er ook veel spookverhalen de ronde. Mag je dan helemaal niks meer? Er is nog veel mogelijk, maar deze vier privacygerelateerde situaties kun je op school beter voorkomen.

In het leerpad AVG – iedere leraar privacyproof van Edutrainers komen ze ruimschoots aan bod: de privacygerelateerde situaties waar je als docent regelmatig mee te maken kunt krijgen op school. Van het doorsturen van beeldmateriaal van leerlingen tot het gebruik van de digitale omgeving of tools in de klas. De volgende situaties kun je in ieder geval beter vermijden.

1. Werken met persoonsgegevens op papier

Die uitdraai van de cijferlijsten van je leerlingen die op tafel liggen? Of dat kladblok met contactgegevens in je tas? Misschien realiseer je het je niet altijd, maar zulke situaties zorgen voor een potentieel datalek. ‘Huh?’, denk je misschien, ‘een datalek is toch altijd digitaal?’ Niets is minder waar.

2. Printjes achterlaten bij het kopieerapparaat

Op vrijwel iedere school gebeurt het weleens: een docent print persoonlijke gegevens van een leerling. Bijvoorbeeld om een leerlingdossier door te nemen. Zolang je die papieren na gebruik goed en veilig opbergt is er niets aan de hand. Maar hoe vaak gebeurt het wel niet dat je bij het kopieerapparaat of de scanner printjes of documenten van collega’s tegenkomt? Staan er privacygevoelige informatie of persoonsgegevens op die documenten, dan heb je ook weer te maken met een datalek.

3. Ouders die foto’s maken van leerlingen

Er is veel te doen over beeldmateriaal van leerlingen. Waar ben je als school nou wél verantwoordelijk voor en waarvoor niet? Dat is jammer genoeg niet zo zwart-wit. Je kunt ouders namelijk niet verbieden om foto’s te maken, ook niet als ze dat tijdens een schooluitje of zelfs ín de school doen. De ouder bepaalt zelf of hij/zij foto’s maakt en of hij/zij deze online plaatst. Maar als je als school afspraken hebt gemaakt over het maken van beeldmateriaal van leerlingen of als je weet dat bepaalde leerlingen niet op de foto mogen, wil je natuurlijk wel íets kunnen doen. Denk aan de ouder aanspreken op zijn/haar gedrag.

4. Inloggegevens onveilig bewaren

Een briefje met het wachtwoord van je e-mailaccount op de monitor van je computer plakken, voor elke online tool hetzelfde, gemakkelijk te kraken wachtwoord gebruiken of jouw wachtwoord van de elo delen met je collega. Klinkt een van deze situaties je bekend in de oren? Dan is het tijd voor actie!

Weet wat je doet

Je ziet het: als docent heb je best vaak te maken met de AVG. In je dagelijkse lespraktijk krijg je allerlei persoonsgegevens te zien. Vraag je bij alles wat je doet dus af of je te maken hebt met persoonsgegevens. Dat lijkt misschien een hoop gedoe, maar je zult zien dat het steeds gemakkelijker wordt om te beoordelen wat wel en niet kan!

Meer praktijksituaties en uitleg over de AVG op school vind je in het leerpad AVG – iedere leraar privacyproof van Edutrainers.

Met welke privacygerelateerde situaties heb jij weleens te maken gehad bij jou op school? En hoe ging je daar toen mee om? Deel jouw ervaringen in een reactie onder deze blog!

Print Friendly, PDF & Email

About the Author:

Britte Koppel
Als marketing-communicatie medewerker bij Tumult ben ik onder andere verantwoordelijk voor het up to date houden van deze blog. Hartstikke leuk om te doen! Daarnaast ben ik ook nog eindredacteur. Dus als je ergens een spelfoutje terugvindt, is dat dus mijn schuld!

3 Comments

 1. Sonja Weijers 2 december 2018 at 12:44 - Reply

  Ik volg een opleiding Specialist Het jonge kind en loop er tegenaan dat ik geen beeldmateriaal van leerlingen mag opnemen en aan mede cursisten tijden de cursus laten zien.

  • Admin Tumult 4 december 2018 at 11:12 - Reply

   Hoi Sonja,
   Bedankt voor je vraag. Is het vastgelegd dat je geen beeldmateriaal van leerlingen mag maken voor dit doeleinde? En zo ja, op welke manier? Omdat je de beelden niet vrij publiceert, maar slechts aan een aantal personen laat zien, hoef je hier namelijk vaak geen toestemming voor te hebben. Hoe wordt hier op de scholen van je medecursisten mee omgegaan?

 2. Sonja Weijers 5 december 2018 at 21:35 - Reply

  Volgens mij mogen die voor studie wel beeldmateriaal van leerlingen laten zien. Zij werken voor andere besturen dan ik.

Leave A Comment