Uitleggen, vragen stellen, teksten lezen… Een groot deel van de lessen bestaat uit verbale communicatie. De verbaal-linguïstische intelligentie is, naast de logisch-mathematische, dan ook een intelligentie die in het algemeen veel aan bod komt op school. Je zou je kunnen afvragen of we hier dan juist wat minder aandacht aan moeten besteden. Maar er zijn natuurlijk ook altijd leerlingen die deze intelligentie minder ontwikkeld hebben. Of er zijn leerlingen die zich graag verder ontwikkelen op dit gebied. Daarom is het interessant om hier expliciet aandacht aan te geven. Vandaar vandaag de vijfde blog in de serie over meervoudige intelligenties in de praktijk. Mét een aantal lesideeën.
Leerlingen die verbaal-linguïstisch sterk zijn…
… denken in woorden, formuleren makkelijk en lezen snel. Ook kunnen deze leerlingen over het algemeen goed argumenteren en hun ideeën onder woorden brengen. Lesactiviteiten gericht op deze intelligentie bevatten vaak woorden, verhalen en teksten. Wil je deze intelligentie eens op een andere manier aanspreken dan door vragen uit een werkboek te maken of door leerlingen een tekst te laten lezen? Hier volgt een aantal ideeën om specifiek bezig te zijn met deze intelligentie in de les.
Puzzelen!
Leerlingen zijn vaak dol op spelletjes. Het nadeel is dat je spelletjes meestal met meerdere personen speelt en dat dit veel tijd kost. Een woordpuzzel is dan heel handig! Je zet je leerlingen er individueel mee aan de slag. Grote kans dat ze doorgaan totdat ze de puzzel helemaal af hebben! Mits de puzzel het goede niveau heeft natuurlijk.
Een woordzoeker of kruiswoordpuzzel over de te leren begrippen of vreemdtalige woorden is snel gemaakt. Gebruik bijvoorbeeld deze woordzoekermaker of deze. En gebruik bijvoorbeeld Puzzlemaker of Crosswordlabs om kruiswoordpuzzels te maken.
Een verhaal of gedicht schrijven
Laat de leerlingen bij een zaakvak zoals geschiedenis de leerstof verwerken in een verhaal of gedicht. En waarom deze vorm niet gebruiken als toetsvorm? Geef leerlingen een aantal punten die verwerkt moeten worden in een verhaal of gedicht over bijvoorbeeld de koude oorlog. Leerlingen schrijven vervolgens hun tekst en worden beoordeeld op of ze de verplichte punten in samenhang kunnen verwerken tot een lopend en kloppend verhaal.
Woordenbingo
Speel bingo met woorden in plaats van met cijfers! Leerlingen maken zelf een bingokaart met tien vakjes en schrijven vervolgens tien begrippen of geleerde woorden op. Bij vakken waarbij begrippen en definities geleerd moeten worden gebeurt het volgende: de docent omschrijft met een definitie de begrippen, de leerlingen bedenken welk begrip erbij hoort en strepen deze door op hun kaart als het begrip erop staat. Bij vreemde talen kun je dit op een andere manier invullen: de docent kiest uit de woordenlijst telkens de vertaling van een woord. De leerlingen moeten daarna het woord in hun hoofd vertalen en doorstrepen wanneer het woord op hun kaart staat. De eerste met een volle kaart wint!
Debat
Laat leerlingen in groepjes een aantal stellingen bedenken en ga vervolgens met elkaar in debat. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld onze Lesbrief Lagerhuisdebat.
Op welke andere manieren spreek jij je leerlingen aan op deze intelligentie? Deel je lesideeën en tips hieronder met je medelezers!
Volgende keer in deze serie: #6 De logisch-mathematische intelligentie.