Vanaf 12 mei is het weer zover: een periode van spanning, stress en leren, leren, leren breekt aan voor de eindexamenkandidaten. Een goed moment voor nog wat last-minute eindexamentips, dachten wij. Daarom een blog speciaal voor iedereen die dit jaar examen doet. Stuur je deze blog door naar je leerlingen?

Zoek een goede studieplek

Welke plek dat is hangt van jou af. Maar als je zoveel uren achter elkaar leert, is het best prettig om af en toe van plek te veranderen. Wissel af tussen je kamer, de keukentafel, de tuin, het park, de (universiteits)bibliotheek, … Kies in ieder geval voor plekken waar je niet te veel wordt afgeleid en waar je tussen het leren door makkelijk even tien minuten pauze kunt houden. En als het even kan: probeer dan ook een paar keer in het lokaal of de zaal te studeren waar ook het eindexamen plaatsvindt, je zult zien dat je je op die plek het meeste herinnert!

Kies bewust voor het wel of niet bekijken van de goede antwoorden

Nadat de tijd om is, verschijnen altijd de goede antwoorden online. Het eerste wat je wilt doen is natuurlijk die antwoorden checken om te kijken hoe je het hebt gedaan! Maar … bedenk van tevoren even goed of je dit echt wilt doen voor elk examen. Een paar overwegingen:

  • Als je een goed gevoel hebt over je examen, wil je dat misschien niet verpesten door de antwoorden te bekijken.
  • Als je snel het gevoel hebt dat je het niet goed genoeg hebt gedaan na het lezen van een aantal antwoorden, kun je misschien beter niet kijken.
  • Als je bijna nooit een goed gevoel overhoudt na het maken van een test, kun je dit gevoel misschien juist verbeteren door de goede antwoorden te bekijken.
  • Als je nog een groot aantal examens te gaan hebt, is het misschien goed om in te schatten of het bekijken van de antwoorden je een goed gevoel of een slecht gevoel zal geven.
  • Bedenk dat het bij open vragen vaak lastig is om in te schatten hoeveel punten je gaat krijgen voor jouw antwoord.
  • Schrijf bij meerkeuze-examens de antwoorden die je gegeven hebt op een papiertje, dan kun je die examens in ieder geval makkelijk nakijken thuis.

Beweeg!

Niet onbelangrijk: zorg dat je naast het blokken genoeg buiten komt en beweegt. Frisse lucht, licht en beweging doen iedereen goed! Dus ga wel gewoon naar die sporttraining, wandel een blokje om, loop een rondje hard, fiets naar een vriend(in), zet het raam open en geniet een beetje van de lente.

Praat na, maar laat je niet gek maken!

‘Wat had jij bij vraag 10??!!’ Aiiii, de bekende napraatvraag waar ik als leerling meestal niet op zat te wachten. Meestal verzand je daarna in een warrig gesprek over het antwoord op vraag tien, en daarna ook vraag 5 en o ja, wat had jij bij de laatste vraag? Terwijl je na drie uur inspanning allemaal meestal niet meer weet wat die laatste vraag überhaupt was. Napraten is leuk en noodzakelijk omdat iedereen meestal even stoom wil afblazen. Maar laat je niet gek maken door de antwoorden van anderen! Merk je dat je onzeker wordt? Loop dan op tijd weg. Ben jij juist heel zeker over je antwoorden? Bedenk wat dat met anderen doet.

Zeg tegen jezelf dat je het kan!

Klinkt misschien een beetje gek, maar herhaaldelijk tegen jezelf zeggen ‘ik kan het, ik kan het, ik kan het’ werkt echt! Zo heb ik mijn rijexamen gehaald 😉 Ik wilde absoluut niet zakken op het verwijt dat veel rijexamenkandidaten krijgen: dat ze niet zelfverzekerd genoeg zijn. Dus zei ik in gedachten de hele tijd tegen mezelf: ‘Ik rijd heel zelfverzekerd’. Je zult zien: je gaat het vanzelf geloven en je ernaar gedragen!

Heb jij ook goede eindexamentips? Deel ze hieronder!

Succes met de eindexamens!

Print Friendly, PDF & Email