Iedereen heeft wel eens problemen met zijn of haar motivatie. De vakantie is alweer een tijd geleden en de sleur zit er misschien weer goed in. Maar hoe verwacht jij dat je je leerlingen kunt motiveren, als je dat zelf totaal niet bent? Deze tien manieren helpen je om gemotiveerd te blijven.

1. Stel jezelf doelen
Doelen zorgen voor een richting en geven je focus. Wat wil je bereiken en wanneer heb je succes? Omschrijf je doelen smart (= specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden) en leg de lat niet té hoog.
2. Blijf positief
Loopt een les helemaal niet zoals je had verwacht? Blijf positief! Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook anderen. Pep je collega op na een vervelende les of help die ene leerling zijn probleem eens op een positieve manier te bekijken. Natuurlijk, er zijn altijd tegenslagen, maar bekijk ze positief! Dan blijf je gemotiveerd en zie je ‘het grotere geheel’ een stuk beter.
3. Hou persoonlijke problemen buiten het klaslokaal
Gaat het thuis niet helemaal lekker? Heb je ruzie? Zodra je op school bent, zit je in een andere rol. Je leerlingen mogen niet lijden onder jouw persoonlijke issues. Bovendien kun je je beter focussen en blijf je gemotiveerder als je jouw persoonlijke problemen strikt scheidt van je werkgerelateerde uitdagingen.
4. Blijf leren
Leer jij elke dag iets nieuws? Hoe klein hetgeen wat je leert ook is, als je elke dag iets nieuws leert, motiveer je jezelf steeds om het geleerde in de praktijk te brengen. Ook voel je je zelfverzekerder als je regelmatig nieuwe kennis opdoet.
5. Zoek je passie
Waarom kom jij elke dag je bed uit? Wat is jouw passie? Krijg jij een kick als je ziet dat leerlingen de stof begrijpen? Of probeer je graag nieuwe dingen uit in de les? Doe dat dan vaker! Als je van je werk houdt, dan geniet je daarvan. En als je ergens van geniet, presteer je beter, wat natuurlijk heel goed is voor je motivatie.
6. Minimaliseer activiteiten die (te) veel energie kosten
Focus is het toverwoord als het over motivatie gaat. Elimineer dingen die te veel tijd kosten en te weinig opleveren. Natuurlijk, je hebt een takenpakket, maar vraag je niet te veel van jezelf? Zoek uit wat jij echt leuk vindt om te doen (zie ook punt 5). Omring jezelf met positieve mensen, daar krijg je ook energie van. Mensen die jou teleurstellen of heel negatief zijn, kun je beter vermijden.
7. Geloof in jezelf
Als jij niet in jezelf en in jouw doelen gelooft? Wie doet het dan? Ook dit heeft weer alles te maken met positief denken. Soms kan het helpen om letterlijk tegen jezelf te zeggen: ‘Ik kan het!’. Hardop dus. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, maar doe het elke ochtend en je zult zien dat het resultaat heeft.
8. Ga uitdagingen aan
Durf uitdagingen aan te gaan en dingen te doen die je nog niet eerder gedaan hebt. Laat het gevoel dat je iets (nog) niet kan, je niet weerhouden om nieuwe dingen uit te proberen. Ben je ergens bang voor? Doe het toch! Misschien gaat het niet zoals je het verwacht, maar door het toch te doen, leer je het allermeest.
9. Relax
Neem de tijd om te ontspannen. Juist op dit soort momenten kun je reflecteren op je werkdag en analyseren wat wel en niet goed ging. Doe dit zo objectief mogelijk. Misschien heb je baat bij meditatie of yoga om tot rust te komen, maar het kan ook zijn dat je juist lekker actief bezig wilt zijn om te reflecteren op jezelf. Hoe dan ook: ontspannen is noodzakelijk!
10. Vier (kleine) successen
Heb je een fantastische les gehad? Krijg je een compliment? Vier die kleine en grote successen! Daardoor krijgt je zelfvertrouwen elke keer een boost, je hebt namelijk iets goed gedaan! Al die kleine succesjes helpen je om je grotere doel gemakkelijker te halen. En als je een doel haalt, motiveert dat natuurlijk enorm.
Hoe motiveer jij jezelf?
Bron: Edudemic
2 reacties
Nummer 3 en 5 zijn nu mijn werkgebieden.
Maar je geeft een mooi totaalbeeld met deze 10 punten.
Vriendelijke groet,
Bedankt, Rob!