Uitbreiding lesbrief Weet hoe je heet

Gepubliceerd op: 9 juni 2015
Door: Suzanne Heuvelmans

In veel schoolgebouwen kom je overal namen van(oud-)leerlingen tegen: op muren of meubels, op de deur van het wc-hokje, op het bankje op het plein etc. Dat is niets nieuws, want het gebeurde eeuwen geleden ook al. Leerlingen zijn gefascineerd door hun eigen voornaam. In de lesbrief ‘Weet hoe je heet’ gaan leerlingen met deze interesse aan de slag en zoeken ze uit wat de namen van hun klasgenoten eigenlijk betekenen. In deze blog geef ik je tips om deze les nog wat verder uit te breiden.

Creatief met letters
Sommige naambetekenissen zijn lastig te tekenen. Tenminste, míjn tekentalent staat me niet toe om een duidelijke verbeelding van ‘de onbekommerde’ te maken, die ook nog bij de persoon in kwestie past. Een leuke manier om de les aan te passen is door de ansichtkaarten te versieren met mooie letters. Sierlijke krullen, hoekige graffiti of grappige tekeningen: met letters kun je alle kanten op. Natuurlijk is het ook mogelijk om de ansichtkaarten helemaal weg te laten. Kies zelf een andere creatieve manier om de betekenis uit te beelden, of laat de leerlingen zelf kiezen hoe ze de betekenis verwerken!

Weet hoe je heet
Foto: clarkmaxwell

De keuze van een naam
Weten je leerlingen eigenlijk wel waarom ze hun naam hebben? Zijn ze naar een familielid vernoemd? Hebben hun ouders voor een betekenis gekozen of vonden ze het gewoon een mooie naam? Laat leerlingen hun ouders interviewen om te achterhalen waar de keuze voor hun naam en die van eventuele broertjes of zusjes vandaan komt.

Namen in andere talen en landen
De Hollandse Piet kennen ze ook in andere landen. We kennen onder andere de Franse Pierre, de Spaanse Pedro en de Russische Pyotr. Van veel namen zijn versies in een andere taal, of zijn van een vertaalde naam afgeleid. Laat de leerlingen uitzoeken waar ter wereld hun naam ook voorkomt, al dan niet in een andere vorm. Ze kunnen dit daarna in kaart brengen op papier of met een online kaartenmaker.

Welke betekenis past bij wie?
Soms past de betekenis van een naam niet echt bij de naamdrager, maar wel bij iemand anders in de klas. Laat de leerlingen bedenken welke eigenschappen ze uit een betekenis kunnen halen en bij welke klasgenoot die eigenschap past. Doe dit bijvoorbeeld in een kringgesprek, of laat ze rondlopen met kaartjes die ze aan elkaar geven. Leveren de eigenschappen bij de namen in je klas niet genoeg (verschillende) opties op? Laat ze dan zelf positieve eigenschappen bedenken die ze bij een naam vinden passen!

Heb je zelf nog een leuk idee om deze les uit te breiden? Laat het weten in een reactie op deze blog!

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet? Meld je aan!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken