Zo maak je een leerpad volgens de leerpaden-maak-prinses!

Gepubliceerd op: 25 maart 2015
Door: Rianne Vogel

Volgens sommigen ben ik de leerpaden-maak-prinses van Nederland. Deze bijnaam kreeg ik door mijn ervaring met het maken van leerpaden voor Edutrainers, Tumult en Movies that Matter. Maar naar mijn mening kan iedereen een leerpaden-maak-prins(es) worden! Daarom in deze blog een leerpad en PDF-document over het maken van leerpaden in Spons. Hoe deel je jouw expertise met de online wereld?

Een leerpad maken: de uitleg
In het leerpad ‘Een leerpad maken’ op spons.nl/sponsacademy wordt stap voor stap uitgelegd hoe je, als individu of als organisatie, een leerpad maakt in de editor van Spons. Binnenkort komen er op dit kanaal meer leerpaden te staan met informatie over ‘leren’: van didactische modellen tot innovatieve organisatievormen en blended leertrajecten. En vooral vind je in de Spons Academy de nieuwsgierigheid, inspiratie en passie voor een levenlang leren.

Ook maakte ik dit PDF-document met korte en overzichtelijke uitleg over het hoe en wat bij het maken van leerpaden. Alle functionaliteiten binnen het Spons platform komen hier aan bod. Handig om erbij te houden wanneer je bezig bent met het ontwikkelen van je eigen leerpad.

Tips voor het maken van een leerpad
Wil je meteen alles op alles zetten en een ‘perfect’ leerpad maken? Hieronder mijn tips:

  • Zorg voor een duidelijke opbouw in ‘introductie-stappen’ (hoofdstukken). Begin met een introductie en eindig bijvoorbeeld met een discussie of evaluatie stap.
  • Wanneer je meerdere leerpaden in een kanaal hebt, bouw dan elk leerpad op dezelfde manier op. Kijk bijvoorbeeld eens naar de leerpaden van Edutrainers en Movies that Matter.
  • Probeer niet te tekstueel te zijn. In een leerpad kan je zoveel meer dan alleen tekst toevoegen, maak daar gebruik van!
  • Maak de stappen niet te groot. Zo voorkom je dat mensen ver naar beneden moeten scrollen.
  • Kies afbeeldingen die functioneel zijn. Met andere woorden: gebruik foto’s of illustraties die iets toevoegen aan het leerpad. Zo voorkom je dat afbeeldingen afleidend werken en blijft het overzichtelijk.
  • Gebruik de opmaakopties in een tekstblok. Hierdoor ziet het blok er gestructureerd uit.
  • Wanneer je graag achtergrondinformatie bij een onderwerp wilt geven gebruik dan de achtergrondstap. Zo kan degene die het leerpad volgt zelf kiezen of hij/zij deze extra informatie nodig heeft.
  • Probeer altijd verschillende blokken binnen een stap te gebruiken. Dit zorgt voor afwisseling en ziet er natuurlijk leuk uit!
  • Begin een leerpad met een leuk filmpje, als een soort aha-moment of eye-opener.

Hebben jullie nog andere tips voor het maken van leerpaden of heb jij het ‘perfecte’ leerpad gemaakt? Laat het me weten!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search