Wetenschappelijk onderzoek gebruiken in de klas: waar vind je de onderzoeken?

Gepubliceerd op: 7 november 2013
Door: Renske van der Laan

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar hoe leerlingen leren, hoe onderwijs ingevuld kan worden, hoe de ontwikkeling van kinderen verloopt, de consequenties hiervan voor onderwijs en ga zo maar door. Maar hoe vaak zie jij als leerkracht deze onderzoeken? Waarschijnlijk bijna nooit. Eén van de redenen hiervoor is dat deze artikelen lastig te vinden zijn, tenzij je weet waar je moet zoeken. In deze blog wil ik dit probleem oplossen.

Student aan de universiteit
Als student aan de universiteit maak ik veel gebruik van wetenschappelijke literatuur. Het is de basis van mijn studie. Wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke artikelen vormen de basis van het onderwijs dat ik krijg. En wetenschappelijke artikelen zijn weer mijn basis voor het schrijven van papers, het maken van opdrachten en het doen van onderzoek voor mijn afstudeerscriptie.

Toegang als leerkracht
Nu klinkt dit allemaal erg leuk en misschien denk jij wel ‘ik wil ook weleens zo’n artikel lezen’. Dat is een erg mooi initiatief, maar gaat niet vanzelf. Wetenschappelijke artikelen lezen kost namelijk veel geld. Voor papieren tijdschriften moet je betalen en voor het lezen van een artikel op internet ook… Een gemiddeld artikel kost al gauw 20 euro en er zijn ook artikelen die nog veel duurder zijn. Dat jij geen zin hebt om zoveel geld neer te tellen voor een artikel begrijp ik heel goed. Zo wordt ontwikkelingen in de wetenschap bijhouden een heel duur grapje.

Gratis
Gelukkig is dit niet het einde van het verhaal. Niet voor alle artikelen hoef je te betalen, sommige zijn gratis. Er zijn organisaties die het ook belangrijk vinden iedereen wetenschappelijke artikelen kan lezen zonder hier een prijskaartje aan te hangen. Hun doel is om meer verspreiding te krijgen van wetenschappelijk onderzoek en theorieën. En daar zijn jij en ik erg blij mee. Deze organisatie is het ‘Open Archive Initiative’ en zij hebben drie zoekmachines:

Deze zoekmachines bevatten veel artikelen, meer dan een miljoen. Deze gaan over alle wetenschappen, niet alleen over onderwijs, dus er is informatie over alle mogelijke onderwerpen. De websites zijn wel in het Engels, net zoals de meeste wetenschappelijke artikelen. Dit kan lastig zijn in het begin, maar het went snel. Dit betekent wel dat als jij gaat zoeken op deze sites je Engelse termen moet gebruiken, anders vind je niets. Dus niet zoeken op middelbare school, maar op secondary education of high school.

Tips voor het zoeken

  • Schrik niet van de hoeveelheid artikelen die je tegenkomt. Met miljoenen artikelen is niet vreemd om na het invullen van een zoekterm 1000 hits te krijgen.
  • Zoek met trefwoorden en gebruik er het liefst twee of meer. Er is zoveel wetenschappelijk onderzoek gedaan, dat je anders verdwaalt raakt in alle artikelen. Dus zoek naar ‘autism high school’ en niet naar ‘autism’, anders krijg je alle artikelen die over autisme gaan en dit zijn er heel erg veel.
  • Als je moeite hebt met de juiste zoektermen bedenken, kan het helpen om een artikel dat net niet helemaal is wat je zoekt, wel te lezen. Soms kun je in zo’n artikel andere zoektermen vinden die betere resultaten opleveren.

Lukt het om de juiste artikelen te vinden? Heb jij nog andere tips voor het zoeken?

Misschien vind je dit ook interessant

2 Responses

  1. Ik ben ook in de gelukkige positie om in de betaalde databases te kunnen kijken via mijn studentaccount van de master die ik volg.
    Maar voor wie zo’n toegang niet heeft, is er gelegenheid genoeg om kennis te nemen van wetenschappelijk onderzoek. Ik schreef daar laatst toevallig ook een blogpost over. Er is al veel gratis beschikbaar, en ik heb het idee dat het alleen maar meer wordt.

    Zie: http://witblauw.blogspot.nl/2013/09/zoeken-naar-bronnen-voor.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search