Wereldburgerschap: suggesties voor materiaal en interessante publicaties

Gepubliceerd op: 18 april 2013
Door: Martina Nieuwenhuis

Regelmatig struin ik beurzen en inspiratiedagen af die gaan over  wereldburgerschap of een daaraan gerelateerd onderwerp. Zowel thuis als bij Tumult heb ik een la vol met flyers, publicaties en voorbeeldmateriaal. Ik zou een bibliotheek kunnen beginnen. Zonde om voor mezelf te houden, want er is veel goed en leuk materiaal dat je in projectweken kunt inzetten. Hieronder enkele ideeën.

Tumult
Een paar weken geleden stuurde Tumult de lesbrief Actie voor het goede doel! uit. Daarnaast heeft Tumult het abonnement Hoe zie jij het?. Dit bestaat uit activerend lesmateriaal voor levensbeschouwing en burgerschap in klas 1 en 2. In vijf thema’s (thuis, feest, helden, regels en geloof) ontdekken leerlingen dat hoe zij de wereld zien ertoe doet.

Lesmateriaal
School TV: Wereldburgers: Voor klas 3 & 4 van het vmbo, voor de vakken aardrijkskunde, economie en maatschappijleer.

Vmbo-canon opdrachten: Speciaal lesmateriaal voor de bovenbouw van het vmbo, zowel voor de gemengde als de theoretische leerweg. Twee thema’s uit de canon voor wereldburgerschap (zie ‘Vensters op de Wereld’ onder kopje hulpmiddelen) worden behandeld, namelijk Globalisering en Duurzame Ontwikkeling.

Amnesty International: Heel divers materiaal over mensenrechten, eventueel ook mogelijkheden voor Maatschappelijk Stages!

Edukans: Expert in onderwijs in ontwikkelingslanden, met heel veel mogelijkheden voor scholen hier. Van een Actie Schoenmaatjes tot een reis naar een ontwikkelingsland.

Holy: HOLY prikkelt jongeren hun gedachten over actuele thema’s vorm te geven in animaties en geeft hiervoor workshops.

Upact: Upact zet zich in voor duurzame vrede. Door middel van serious games worden jongeren betrokken bij conflicten die normaal ver van hun bed zijn.

Verzetsmuseum Zuid-Holland: Veel projecten in de klas of op locatie, over mensenrechten, oorlog en vrede. Waaronder het Mobiele Tribunaal (ethische & morele dilemma’s, discussie, stemkastjes: een aanrader!).

Laadt het filmpje niet? Bekijk ‘m online.

Day for Change/ Klasse! Actie: Aan de slag met microkrediet en tegelijkertijd aansluiting bij de kerndoelen van o.a. Nederlands en wiskunde!

Millenniumdoelen Atlas: Een virtuele atlas waar je in één oogopslag kunt zien hoe groot het probleem is dat gerelateerd is aan een millenniumdoel. Hieronder als voorbeeld een kaart waarin het grootste land (Nigeria) aangeeft dat daar de minste kinderen naar de basisschool gaan. Deze tool is echt een aanrader!Kaart Milleniumdoelen

Hulpmiddelen
Wereldburgerschapsmeter: In hoeverre zijn jullie op school en in de klas bezig met wereldburgerschap en wat kun je nog meer doen? In 15 minuten heb je een globaal beeld!

Vensters op de Wereld: Canon voor wereldburgerschap met kernthema’s en invalshoeken. Dient als leidraad voor wereldburgerschaponderwijs voor docenten in het PO en in het VO.

Wereldburger met Ketchup: Veel van deze serie wereldburgerschapblogs is geïnspireerd op dit boekje, met veel concrete lesideeën maar ook met ideeën voor structuur in het wereldburgerschaponderwijs.

Publicaties
NCDO: In de onderzoeksreeks van het NCDO zitten heel interessante publicaties, zoals Leraren en Mondiaal Burgerschap en Jongeren en Mondiaal Burgerschap 2012.

SLO: Een leermiddelenanalyse en curriculumvoorstel over burgerschaps- en mensenrechteneducatie.

Meer weten?
Heb je vragen naar aanleiding van deze serie wereldburgerschap-blogs? Wil je meer weten over een bepaald onderwerp of heb je een suggestie of vraag over Tumultmateriaal rondom dit onderwerp? Laat het hieronder weten of mail naar info@tumult.nl.

Heb jij goede ervaringen met bepaald lesmateriaal of ken je een interessante publicatie? Ik hoor het graag!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search