Week van de Mediawijsheid: hoe word je mediawijzer?

Gepubliceerd op: 14 november 2018
Door: Martina Nieuwenhuis

De Week van de Mediawijsheid (16 t/m 23 november) is een week met speciale aandacht voor hoe we bewust en actief deelnemen aan onze mediasamenleving. Om jouw online actieve leerlingen te kunnen begeleiden is bijblijven simpelweg een must. Mediawijs zijn, dus. Maar mediawijs zijn heeft niet alleen te maken met de begeleiding van je leerlingen. Want jouw lesdoelen effectief behalen met behulp van goed gekozen online tools is ook onderdeel van mediawijsheid. En wie wil dat nou niet? De vraag is dus: hoe word je mediawijzer? In deze blog een aantal praktische tips!

Weet waar je staat!

Hoe vaardig ben jij op het gebied van de uiteenlopende onderliggende mediawijsheidcompetenties als betrouwbaarheid van informatie bepalen, programmeren en online goed met elkaar omgaan? Het is belangrijk om te weten hoe mediawijs je bent en daar eerlijk in te zijn voor jezelf. Dan weet je immers ook wat je nog kunt leren. Maar om te bepalen hoe mediawijs je bent, moet je weten wat het precies is. Even de belangrijkste informatie op een rij, dus:

Curriculumtechnisch gezien is mediawijsheid onderdeel van het totaalpakket digitale geletterdheid. ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden en computational thinking vallen daar ook onder. Deze vier onderdelen van digitale geletterdheid zijn nauw verwant en er is zelfs overlap. Belangrijk om te weten dus, dat mediawijsheid niet op zichzelf staat. Het SLO geeft veel onderwijsgerelateerde uitleg over het onderdeel mediawijsheid. Ook het competentiemodel geeft een duidelijk beeld van wat hoort onder mediawijsheid. Kort samengevat is mediawijsheid de verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan onze mediasamenleving. (Bron: mediawijsheid.nl.)

Maak vlieguren

Van spelen leer je toch het meest. Maar hoe maak je vlieguren in het mediawijs worden? Met name door online tools en apps gewoon te gaan gebruiken. Door online aan de slag te gaan maak je – onbewust – kennis met de meeste (sub)competenties van mediawijsheid. Pak na een tijdje ‘vliegen’ het competentiemodel er weer eens bij en bedenk wat je allemaal geleerd hebt over de diverse competenties. Ben je redelijk nieuw in onlineland en wil je een startpunt? Probeer dan een app uit de twee lijstjes hieronder eens om mee te beginnen. Dit zijn onze favoriete apps op een rij. Wedden dat je in no-time niet meer zonder kunt én wilt?

Leuke en nuttige apps voor jou:

  • WhatsApp – via internet chatten of (video)bellen met iedereen die je kent.
  • NOS – onderweg of snel in de pauze het nieuws kunnen lezen? Dat doe je met de app van de NOS of een andere nieuwsaanbieder. Denk aan nu.nl, RTL Nieuws of een dagblad.
  • Google Maps – met de navigatie van Google Maps kom je makkelijk op je bestemming.
  • Weerbericht – naar buiten of niet? Check even wat voor weer het wordt in een van de vele weer-apps.
  • Spotify – muziek luisteren waar en wanneer je wilt.
  • Tikkie – iets voorgeschoten? Met een tikkie vraag je iemand terug te betalen via een link. Makkelijk voor jou en voor de ander.
  • NS – snel zien hoe laat jouw trein gaat.
  • Bankieren – Je saldo bekijken of iets overmaken doe je met de bankieren-app van jouw bank.
  • Mail – Hoe gemakkelijk als je alle mail op je telefoon binnenkrijgt.
  • In-Traffic Reply – deze app verstuurt automatisch naar degene die jou probeert te bellen of chatten als je onderweg bent.

Leuke en nuttige apps om in de klas te gebruiken:

  • Socrative, Kahoot! of Plickers – hiermee maak je je lessen makkelijk interactiever met allerlei soorten quizzes.
  • Scannable – een app om vanaf je telefoon goede scans te maken van papieren documenten.
  • Wunderlist – hiermee maak je to-dolijstjes en houd je ze bij.
  • YouTube – voor als je een relevant filmpje laten zien aan het begin of eind van je les.

Wil je meer handige tools leren kennen voor in de klas? Ga dan naar Edutrainers Academy. Met je gratis account leer je in kleine blokjes over lesgeven en werken met verschillende apps en tools.

Blijf je ontwikkelen

Blijf vlieguren maken, maar verdiep je ook in het nieuws over mediawijsheid. Want de ene trend is nog niet voorbij als de volgende al zijn intrede maakt. Zowel in positieve als in negatieve zin. Denk aan verschijnselen als ‘sexting’ en ‘fake news’. Veel van dit nieuws staat simpelweg in de krant; je moet het alleen herkennen als nieuws met een link naar mediawijsheid. En daarvoor verwijs ik weer terug naar tip 1: als je goed weet wat mediawijsheid is, is het herkennen van nieuws hierover een eitje.

Vanzelfsprekend zijn er ook speciale kanalen die je in de gaten kunt houden:

  • Mediawijzer is een lerend netwerk rondom digitale geletterdheid en behandelt mediawijsheid in bredere zin. De twee sites van het expertisecentrum op het gebied van mediawijsheid zijn mediawijzer.nl en mediawijsheid.nl.
  • Op socialmediakanalen zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en Pinterest kun je pagina’s, hashtags of borden die speciaal over jouw vakgebied gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Facebook-groep van docenten Nederlands. Hierin worden nieuwe tools getipt maar komt ook belangrijk nieuws voorbij.
  • Met de leerblokken in Edutrainers Academy leer je in korte tijd bekende en minder bekende tools toepassen in de schoolcontext. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste leerblokken.

Ontwikkel je samen

Je bent niet de enige docent die bezig is met mediawijsheid. De ene docent heeft er meer affiniteit mee dan de ander en de een is actiever met digitale apps en tools in de klas dan de ander. Handig om elkaars talenten te gebruiken, dus. Maak bijvoorbeeld iemand op school verantwoordelijk voor online mediagebruik in de klas en school. Diegene kan een vraagbaak, ideeëngenerator of een soort mediacoach zijn. Durf ook te leren met en van je leerlingen. Hoewel de effectiviteit van hun online werk heel verschillend kan zijn, hebben ze wel veel ervaring met het online leven. En deel binnen jouw sectie tips en tricks voor leuke nieuwe tools en apps die goed te gebruiken zijn voor jouw vakgebied. Zo hoeft niet iedereen apart het wiel uit te vinden. Ook binnen het mentoraat kun je mediawijsheid gezamenlijk bespreken. Welke lessen kunnen jullie daarover geven en welke uitdagingen komen jullie tegen?

Succes met mediawijzer worden! Oh, en ik ben benieuwd naar jouw favoriete apps en tools!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search