Week Tegen Pesten: hoe zorg je dat leerlingen jou om hulp vragen?

Gepubliceerd op: 25 september 2023
Door: Nicoline van Slingelandt

Het thema van de Week tegen Pesten is dit jaar ‘Goed voor elkaar!’. Dat houdt in dat je je zaakjes op orde hebt om te voorkomen dat er op jouw school gepest wordt. Maar het betekent natuurlijk vooral dat je respectvol met elkaar omgaat. Dat is soms lastig voor leerlingen; met de ene klasgenoot heb je misschien meer dan met de ander. School is een ideale omgeving om sociale vaardigheden te oefenen en als mentor begeleid je dit proces. Je handhaaft de regels die jullie samen hebben opgesteld en je grijpt in als er gepest wordt. Daarin heb je zelf ook een voorbeeldfunctie. Wat kun je doen als mentor om ‘goed’ te zijn voor je leerlingen?

Tip 1: toon interesse

Zelf herken je dit vast ook wel. Wanneer iemand interesse in je toont, voel je je gezien en durf je vaker open te zijn naar de ander. Stel open vragen aan je leerlingen, luister goed en geef ze steun als ze het moeilijk hebben. Een open houding is daarbij ook belangrijk, draai je lichaam naar de ander en spiegel de houding van de leerling. Elkaars lichaamshouding spiegelen zorgt ervoor dat je elkaar aardiger vindt.

Tip 2: wees zelf open

Openheid bij jezelf zorgt ook voor openheid bij de ander. Mensen voelen een betere band met een ander wanneer de ander iets over zichzelf vertelt of zich openstelt. Vertel dus eens in de klas waar jij eigenlijk vandaan komt. Hoe ben jij de persoon geworden zoals je nu bent? Wat heb je allemaal al meegemaakt? Ik kan me mijn maatschappijleerdocent nog goed herinneren. De eerste les vertelde hij ons wat hij allemaal had meegemaakt in zijn vorige beroep als journalist. Door zijn persoonlijke verhalen voelde ik meteen een band met hem en lette ik ook beter op in zijn lessen!

Tip 3: benoem dat ze bij jou terechtkunnen

Ook belangrijk: benoem expliciet aan leerlingen dat ze bij je terechtkunnen. Want misschien willen ze wel graag bij je aankloppen, maar zijn ze bang dat jij daar echt niet op zit te wachten. Daarnaast is het ook fijn om het als klas eens te hebben over pesten. Wat doen jullie als klas als er iemand gepest wordt? Maak daar goede afspraken over en probeer die ook na te leven. Gebruik bijvoorbeeld de lessen over pesten uit het lesmateriaal voor sociaal-emotionele vaardigheden en besteed hier door het jaar heen aandacht aan, niet alleen tijdens de Week tegen Pesten.

Lees ook ‘De docent als mens #1: (hoe) zet je je eigen emoties in?’

Voor de Week tegen Pesten ontwikkelden we voor Tumult Actueel ‘de Geheime Onderwijsmissie’. Download deze kant-en-klare les in onze memberomgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search