Vragen stellen in zes stappen volgens Socrates

Gepubliceerd op: 20 februari 2024
Door: Nicoline van Slingelandt

Tweeduizend jaar geleden wist Socrates het al: de beste manier om een probleem op te lossen, is door de juiste vragen te stellen. Socrates zei over zichzelf dat hij niets wist en in gesprekken met anderen probeerde hij de ware kennis te vinden. In het toenmalige Athene was hij een bekend figuur die veel politici in het openbaar (en tot plezier van luisteraars) eindeloos vragen stelde als ze beweerden de waarheid te verkondigen. De oudste en (nog steeds) een van de beste manieren om leerlingen te leren om kritisch te denken, is de Socratische methode.

En dat dat niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, bewijst deze infographic. Aan de hand van zes stappen kun je je leerlingen leren om kritische vragen te stellen. Hierdoor leren ze niet alles wat beweerd wordt door anderen zo maar als waar aan te nemen. Het Socratische gesprek vereist ook dat je goed naar elkaar luistert zonder te oordelen. Dat maakt het bijzonder geschikt om in te zetten tijdens lessen burgerschap.

De 6 stappen

De Socratische vragen die je kunt stellen als je een discussie met iemand aan wilt gaan of meer te weten wilt komen over een onderwerp, zijn onder te verdelen in zes stappen:

  1. Vragen die verduidelijken
  2. Vragen die aannames onderzoeken
  3. Vragen die reden en bewijs onderzoeken
  4. Vragen over standpunten
  5. Vragen die gevolgen onderzoeken
  6. Vragen over de vragen

In de infographic hieronder kun je zien wat voor soort vragen er per stap gesteld kunnen worden. Het kan verfrissend werken om je leerlingen eens op deze manier naar een bepaald vraagstuk te laten kijken.

Infographic-socratisch-gesprek_socratische vragen

Goede gesprekken

Je kunt deze methode natuurlijk ook gebruiken om eens kritisch naar je eigen lessen te kijken. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Als je in je mentorlessen meer aandacht wil besteden aan het voeren van goede gesprekken, kijk dan eens naar onze leermiddelen voor Sociaal-emotionele vaardigheden!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search