Drie voordelen van het onderwijs tijdens Corona voor leerlingen

Gepubliceerd op: 9 juni 2020
Door: Florianne Sollie

Het is voor iedereen aanpoten (geweest). Iedere verandering van maatregelen kost energie. Er moet weer veel aangepast worden en er moeten nieuwe ideeën worden bedacht. Maar door de vele creatieve oplossingen kunnen de leerlingen toch door. Hulde aan alle docenten! Voor leerlingen zaten er ook voordelen aan het onderwijs tijdens de corona-situatie. Sommigen zag ik opbloeien door de rust van het thuiswerken, anderen voelden door de vrijheid ineens hun verantwoordelijkheid en pakten die. Welke dingen vonden onze leerlingen de afgelopen tijd eigenlijk juist fijn? Wat kunnen we anders blijven doen nu het lesgeven weer steeds normaler wordt?

1. Lessen opnemen

De lessen die afgelopen tijd online werden gegeven, zijn vaak door de docent zelf opgenomen. En daar hebben mijn leerlingen flink gebruik van gemaakt. De één om even op te zoeken waar hij ook alweer handige documenten kon vinden. De ander om de les terug te kijken na absentie door een bezoek aan de dokter. En wat dacht je van het leren voor toetsen? Veel leerlingen vinden het fijner om gesproken uitleg tot zich te nemen, dan zich nog eens door het boek heen te worstelen. Het leren werd voor sommigen veel gemakkelijker en fijner door hun eigen docenten te bingewatchen! Intussen zijn docenten noodgedwongen handig geworden met allerhande technische zaken. Dus waarom niet voortaan het instructiedeel van de les opnemen (of door een leerling laten opnemen) en de audio/video met de klas delen?

2. Huiswerk online inleveren

Niet helemaal de bedoeling, maar wel waar: veel leerlingen maken het huiswerk meer voor hun docent dan voor zichzelf. Zeker in de onderbouw is dit vaak het geval. Sommige docenten controleren het huiswerk actief, anderen doen dit helemaal niet. Leerlingen zijn daar gek genoeg vaak een beetje verontwaardigd over: hebben ze zo hard gewerkt, wordt het niet gezien! De afgelopen tijd moesten leerlingen foto’s van hun huiswerk naar de docent mailen, dingen online inleveren of online oefeningen maken op de website van hun lesmethode. De docenten hebben vast niet al het werk bekeken, maar toch hadden de leerlingen bij het inleveren een gevoel van ‘aan de docent laten zien’ wat ze hadden gedaan. En als ze niets hadden gedaan, zagen docenten het veel sneller. Het is voor docenten ook nog eens handig om bijvoorbeeld de laatste les voor de toets te kunnen inspelen op de behoeften van de klas: even door het online huiswerk bladeren, en je weet welke stof nog extra aandacht behoeft.

3. Openboektoets

Vooral in de onderbouw is er afgelopen tijd vaak voor gekozen om de leerlingen het boek en aantekeningen te laten gebruiken bij toetsen. Dit scheelde natuurlijk vooral gedoe met online checken of leerlingen geen briefjes aan hun scherm hadden geplakt of stiekem op hun boek waren gaan zitten. Maar een openboektoets heeft nog meer voordelen. Ten eerste test je met zo’n toets zuiverder het begrip van de stof en de toepassing van de vaardigheden. Geen ruis van faalangstige leerlingen met black-outs, geen afleiding van uit pure onzekerheid fout verbeterde antwoorden. Ten tweede daagt zo’n toets veel meer uit tot het stellen van vragen over inzicht en toepassing. Vragen over pure kennis zijn in deze tijd steeds minder relevant. Natuurlijk is het goed om een en ander aan kennis paraat te hebben, maar de situatie waarin je af en toe iets kunt opzoeken in je boek, lijkt veel meer op de realiteit waarin we Google altijd op zak hebben. Het is het begrip en de toepassing van wat we opzoeken, dat vervolgens telt. Tot slot vond ik dat mijn leerlingen bij voorbereiding op openboektoetsen veel meer de juiste prioriteiten stelden. Ineens waren ze bezig met of ze de stof echt begrepen, in plaats van met het stampen van zinnen die ze eigenlijk niet volledig snapten.

Er zijn vast nog meer voordelen die je leerlingen aan het onderwijs tijdens Corona hebben ervaren. Mijn advies: ga met hen in gesprek en kijk wat jullie samen voor positiefs kunnen meenemen uit deze gekke situatie. Veel plezier!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search