Uitbreiding po lesbrief Don’t worry be happy

Gepubliceerd op: 10 mei 2017
Door: Marijke van Eijsden

Soms zit alles tegen en kunnen we wel wat extra geluk gebruiken. In de po lesbrief van deze maand gaan de leerlingen op zoek naar wat geluk voor hen betekent. In deze blog leg ik uit hoe je de les nog verder kan uitbreiden. Wat een geluk!

In deze les schrijven de leerlingen op waar ze aan denken bij het woord geluk en helpen ze elkaar om hier meer betekenis aan te geven. Vervolgens maakt iedere leerling hier een eigen spreuk mee. De spreuken worden aan elkaar uitgedeeld en zo ontvangt iedereen een beetje extra geluk.

Wil je de les verder uitbreiden?

Start de les met gelukskoekjes in plaats van de spreuken op het werkblad. De leerlingen bekijken de wens uit hun gelukskoekje en bespreken in tweetallen of de wens bij hen past en waarom. Bespreek klassikaal of iemand een wens  in het gelukskoekje had die goed bij hem/haar past, of juist een wens die toepasselijk is voor de hele groep.

Maak je eigen gelukstegeltje

In de lesbrief schrijven de leerlingen hun eigen spreuk op het werkblad en leveren ze deze in. Breid dit uit door er een creatieve opdracht aan te verbinden. Geef de leerlingen bijvoorbeeld een stevig vel papier of stuk karton van 15x15cm. Laat ze de spreuk hierop kalligraferen en de rest versieren. De ‘tegeltjes’ zijn leuk om in de klas op te hangen of om aan elkaar cadeau te geven.

Inspiratiespel

Maak in Word of een ander tekstverwerkingsprogramma een tabel met grote vakken, bijvoorbeeld acht vakken op een hele pagina. Laat alle leerlingen hun spreuk in een vakje typen. Print het document zo vaak uit als je wil. De leerlingen kunnen de kaartjes uitknippen, plastificeren en een doosje erbij vouwen. Leuk om te verkopen op een schoolmarkt, of om alle leerlingen een setje mee te geven!

Herhaal de les voor een ander thema

De werkwijze uit de lesbrief is makkelijk toe te passen op andere thema’s. Probeer de les bijvoorbeeld uit met het thema vriendschap, liefde, dromen of wijsheid. Of kies een onderwerp dat op het moment speelt in jouw groep.

Wat vond je van de lesbrief? Of heb je meer leuke ideeën voor het uitbreiden van deze les? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search