Uitbreiding LOB-taak Bezoek een open dag

Gepubliceerd op: 24 januari 2017
Door: Admin Tumult

Sinds vorig jaar vernieuwen we ons materiaal. En daar zijn we trots op! Daarom vonden we het tijd om weer eens een les uit een van onze vernieuwde abonnementen te delen. Omdat de open dagen weer volop bezig zijn was de keuze snel gemaakt! Speciaal voor jou en je leerlingen dus de LOB-taak Bezoek een open dag. In deze blog geef ik je wat uitbreidingsideeën bij deze leuke lesbrief.

Wat is een LOB-taak?

Een LOB-taak uit het vernieuwde LOB dossier is een grotere opdracht waarin leerlingen praktijkervaringen opdoen en hierop reflecteren. Het gaan om kleine ervaringen dichtbij huis of grotere opdrachten, zoals bijvoorbeeld een open dag bezoeken. Deze taken combineren verschillende loopbaancompetenties. Het uitvoeren en verwerken van de opdracht helpt leerlingen bij het reflecteren (Wat vind ik belangrijk in een school? Wat wil ik eigenlijk? Welke school past bij mij?). Om de leerlingen de LOB-taak te laten uitvoeren kun je simpelweg de stappen uit de LOB-taak volgen. Om het uit te breiden geef je een voorbereidingsles en een afsluitingsles. Hieronder geef ik je een aantal uitbreidingstips voor het geven van deze lessen.

Voorbereidingsles: Samen ontdekken

Maak groepjes van leerlingen met dezelfde interesses wat betreft vervolgopleidingen. Met het groepje maken de leerlingen een lijst van dingen die zij belangrijk vinden in een vervolgopleiding. Bijvoorbeeld de grootte van de opleiding/school, klassikale lessen of praktijkgerichte lessen, de locatie van de school, hoe de begeleiding geregeld is etc. Begin daarna met Stap 1 en Stap 2 van de LOB-taak.

In stap 2 maken leerlingen een vragenlijst. Is de vragenlijst klaar? Laat de leerlingen de vragen bespreken in hun groepje. Ze letten hierbij op:

  • Formulering: kun je met deze vraag het antwoord krijgen dat je zoekt?
  • Taalgebruik: is de vraag beleefd genoeg, of juist te beleefd?

Aan de hand van de bespreking passen ze hun vragenlijsten aan.

Afsluitingsles: Presenteren

Laat een aantal leerlingen hun verwerkingsvorm van de open dag presenteren. Gaan de leerlingen op verschillende dagen naar scholen? Laat dan bijvoorbeeld iedere mentorles twee leerlingen kort presenteren wat ze op de open dag gezien hebben. Zo leren ze van elkaar over de verschillende opleidingen en scholen!

Om de leerlingen te stimuleren tot actie laat je de leerlingen die de open dag leuk vonden drie dingen bedenken die ze kunnen doen om nog meer over een opleiding te weten te komen. Laat leerlingen die de open dag niet zo leuk vonden, drie dingen bedenken die ze kunnen doen om wél een opleiding te vinden die hen aanspreekt.

LOB-gesprek

Tijdens een LOB-gesprek reflecteer je samen met de leerling op de loopbaanactiviteiten, zoals de LOB-taak Bezoek een open dag. Het resultaat van de LOB-gesprekken en LOB-taken kunnen leerlingen in hun loopbaandossier stoppen. Je kunt in een LOB-gesprek het werkblad Terugkijken en/of de verwerking van de leerling (fotoverslag, schriftelijk verslag of filmpje) bespreken. Onderstaande vragen kunnen de leerling aan het denken zetten en aanleiding geven tot een vervolg.

  • Was de school iets voor jou?
  • Wat sprak je aan toen je in de school was?
  • Wat viel je tegen van deze school?
  • Zijn je wensen voor een school of opleiding veranderd door je bezoek?
  • Waarom lijkt deze opleiding je leuk?
  • Wat lijkt je minder leuk aan de opleiding? Is dat voldoende reden om deze opleiding op een andere school te bekijken of naar een andere opleiding te gaan zoeken?
  • Hoe zou deze school of deze opleiding nog beter bij jou passen?
  • Wanneer wil je een keuze maken voor een school of een opleiding?
  • Wat zijn je vervolgstappen?

Wil je meer tips voor het voeren van een LOB-gesprek? Volg dan het gratis leerpad over het voeren van loopbaangesprekken van Edutrainers!

Ben je benieuwd naar het vernieuwde LOB-dossier? Lees dan deze blog van mijn collega Sandra of vraag een proefexemplaar aan in onze webshop!

Heb je zelf een lesidee bij deze LOB-taak? Laat het me weten via een reactie onder deze blog.

Foto bovenin: Freepik

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search