Uitbreiding lesbrief Waar kun je zoeken naar informatie?

Gepubliceerd op: 21 mei 2019
Door: Mijke Reuhl

Zijn je leerlingen op zoek naar informatie voor een werkstuk, presentatie of iets anders? En is het eerste wat ze doen Google raadplegen? Dan is het nuttig om ze te laten zien dat er tal van bronnen zijn die ze kunnen raadplegen. Wanneer welke bron het meest geschikt is? Dat ontdekken ze met de digitale lesbrief Waar kun je zoeken naar informatie?

Waarom een digitale les?

Ben je geabonneerd op onze nieuwsbrief, dan ben je misschien gewend de kant-en-klare lesbrieven van Tumult als pdf te kunnen downloaden. Dat is handig, want dan kun je ze zo vaak als je wilt afdrukken. Maar de lessen van Tumult zijn al jaren ook digitaal te geven. De voordelen daarvan willen we onze lesbrievenfans niet onthouden en dus hebben we deze keer een digitale lesbrief voor je klaarstaan in de digitale leeromgeving Mijn Tumult. Deze les is interactief en leerlingen kunnen de vragen dus digitaal beantwoorden in Mijn Tumult. Dat werkt met sommige werkvormen net even fijner (en sneller) dan op papier.

Toegang tot de lesbrief

Hoe kom je bij de lesbrief? Ga naar Mijn Tumult en log in. Heb je nog geen account? Maak die dan eerst aan. Na het inloggen kun je naar de ‘cursus’ Tumult Free gaan. Heb je deze cursus geopend, scrol dan naar beneden. Op plek 51 staat de nieuwe lesbrief Waar kun je zoeken naar informatie? Klik op de lesbrief om ermee te starten!

Automatische feedback

Een groot voordeel van digitale Tumult-lessen is de automatische feedback die wordt gegenereerd. Na het maken van een opdracht, ontvangen leerlingen direct feedback: ze zien welke antwoorden goed of fout waren en hoeveel punten ze hebben gescoord. Dat scheelt tijd, want de leerlingen weten direct hoe ze het gedaan hebben. In de start van Zo vind je de juiste informatie! hoef je de juiste antwoorden dus niet door te nemen, maar kun je meteen vragen welke vraag je leerlingen het lastigst vonden, bijvoorbeeld.

Start met een filmpje

Voordat je de les echt start, kun je het filmpje Jouw wereld vol media klassikaal bekijken. Zo zien leerlingen meteen dat het belangrijk is om goed met informatie om te gaan.

Meer zoekvragen

In de start van de les koppelen leerlingen zoekvragen aan de juiste informatiebronnen. Laat leerlingen klassikaal zoekvragen verzinnen. De andere leerlingen bedenken er vervolgens de juiste informatiebron erbij. Inspiratie nodig? Denk aan vragen als ‘Hoe heet die ene actrice uit het programma ‘Wie is de mol?’ of ‘Welke leuke dingen kun je doen op vakantie in Parijs?’.

Leerlingen leren met deze les waar ze naar informatie kunnen zoeken. Maar hoe vinden ze vervolgens de informatie die ze nodig hebben? En hoe beoordelen ze deze? Ook daar hebben we lessen en extra opdrachten voor. Wil je meer hierover weten, bekijk dan het lesmateriaal Studievaardigheden. Of vraag meteen een proefexemplaar aan in de webshop.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search