Uitbreiding lesbrief Pitchen als een pro!

Gepubliceerd op: 8 mei 2019
Door: Mijke Reuhl

Boekenkring, spreekbeurt, nieuwskring: op school wordt er al veel geoefend met presenteren. Dat is maar goed ook, want wie kort en krachtig presenteert kan daar veel voordeel aan hebben. Daarom oefenen leerlingen met de lesbrief Pitchen als een pro! met een korte vorm van presenteren: de pitch. Je kunt de les ook uitbreiden om nog meer te oefenen met pitchen. In deze blog een aantal leuke ideeën daarvoor.

Even warmdraaien – geen ‘uh’

Een praktische tip voor een ijzersterke pitch is om het woordje ‘uh’ zo veel mogelijk te vermijden. Natuurlijk is een keertje ‘uh’ zeggen niet erg, maar als je het vaak zegt kan het storend zijn en kom je minder zeker over. Maar probeer maar eens géén uh te zeggen als je je zo gefocust bent op dat woord! Laat een leerling naar voren komen – wie durft? – en laat andere leerlingen vragen stellen, bijvoorbeeld over wat hun klasgenoot de vorige dag heeft gegeten of gedaan. Je leerlingen zullen vast allerlei creatieve vragen bedenken. Wie het het langst volhoudt om geen ‘uh’ te zeggen wint!

Toekomst

Hartstikke leuk zo’n pitch, maar waarvoor heb je pitchen eigenlijk nodig? Dat vragen je leerlingen zich vast af. Een goede pitch kunnen houden is bijvoorbeeld handig als je later op je werk een goed idee hebt en collega’s hiervan wilt overtuigen. Of om te vertellen wie jij bent: bijvoorbeeld op een sollicatiegesprek of een netwerkborrel. Laat leerlingen in groepjes bedenken in welke situaties ze later goede pitchkwaliteiten kunnen gebruiken.

Gastles

Nodig mensen uit die goed kunnen pitchen, bijvoorbeeld omdat ze dit in hun werk veel doen. Denk aan een salespersoon of een ondernemer – die kan ook mooi vertellen over wanneer het heel handig is goed te kunnen pitchen. Mooi is als je minimaal twee personen hebt die pitchen over hetzelfde onderwerp. Welke trucjes gebruiken deze professionals tijdens hun pitch? Wat kun je daarvan leren voor jouw eigen pitch? Stel deze vragen vooraf aan je leerlingen, laat ze aantekeningen maken tijdens de pitches, en bespreek ze klassikaal na.

Meer lessen geven over presenteren? Bekijk dan ons lesmateriaal voor het basisonderwijs of het lesmateriaal studievaardigheden voor het voortgezet onderwijs. Wil je op de hoogte blijven van de laatste lesbrieven en lesideeën? Meld je dan aan voor een van onze nieuwsbrieven.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search