Bij het lesmateriaal van Tumult horen filmpjes over veel verschillende vaardigheden. De vaardigheden, zoals plannen, woordjes leren, teksten begrijpen en onthouden, worden stap voor stap uitgelegd. Maar wat kun je met deze Tumultfilmpjes? Om dat te ontdekken, sturen we deze week de lesbrief Leren van een filmpje doe je zo!. Daarin reflecteren leerlingen samen met een klasgenoot op hoe goed ze zichzelf kunnen motiveren. Logischerwijs gaat dit aan de hand van het filmpje Jezelf motiveren. In deze blog nog wat extra verwerkingsideeën voor de filmpjes!

Filmpjes: waar kun je ze voor gebruiken?

Reflecteren
Zoals in de lesbrief gedaan wordt. In hoeverre volgen de leerlingen de stappen uit het filmpje? Wat herkennen ze bij zichzelf en hoe zien ze zichzelf? Bij verschillende stappen kan dit besproken worden. Zijn ze bijvoorbeeld positieve denkers en stellen ze doelen?

Vaardigheid uitvoeren
De leerlingen kunnen een filmpje ook simpelweg gebruiken om de stappen te herinneren. Oftewel: moet de leerling een planning maken? Dan kan dat volgens de stappen van het filmpje. Handig, want een filmpje kun je ernaast houden, eventueel terugspoelen en pauzeren. Dan is die planning zo af!

Informatiebron
Met de tool Tubechop kun je een filmpje makkelijk opknippen. Heeft een leerling moeite met één stap of een onderdeel uit de hele vaardigheid? Dan kun je dit fragment aan hem/haar laten zien! Dat is dan dus precies de informatie die hij/zij nodig heeft om verder te komen. Je kunt natuurlijk ook het hele filmpje laten zien op het moment dat een leerling even niet verder komt. Dan blijft hij/zij ook de hele vaardigheid zien en niet alleen de losse stap. En dat helpt dan weer om de vaardigheid als geheel beter aan te leren!

Beoordelen
Laat de leerlingen zelf per stap uit het filmpje, met een smiley aangeven hoe goed ze dit doen. Een soort zelfbeoordeling dus! Je kunt ze dit aan het eind van het jaar weer laten doen: is er verbetering?

Zelf filmpjes maken
Laat je leerlingen zelf een filmpje maken waarin ze de stappen uit het filmpje laten zien. Hoe pakken zij de vaardigheid aan?

Edpuzzle

Het filmpje is voor de lesbrief bewerkt met Edpuzzle. Omdat wij dit filmpje voor iedereen toegankelijk maken, hebben we maar minimaal gebruik gemaakt van de opties van deze tool, maar het geeft een idee. Met Edpuzzle kun je bestaande video’s overspreken, quizvragen (open of meerkeuze) toevoegen, opmerkingen toevoegen, in video’s knippen en audio-notities toevoegen, met bijvoorbeeld extra uitleg bij het filmpje. Per klas en per leerling kun je vervolgens ook de statistieken zien: hebben ze de video bekeken? Hoeveel procent van de vragen hadden ze goed?

Weten hoe Edpuzzle precies werkt? Kijk dan dit filmpje van Edutrainers:

Of doe het (betaalde) leerpad waarin nog meer lessuggesties staan met Edpuzzle.

Heb jij nog meer ideeën over wat je met de Tumult filmpjes kunt? Ik lees ze graag hieronder in een reactie!

Print Friendly, PDF & Email