Uitbreiding lesbrief Eindelijk een leuk museum!

Gepubliceerd op: 2 april 2019
Door: Mijke Reuhl

Met alle musea die Nederland rijk is valt er genoeg te ontdekken: over micro-organismen, auto’s, mode, noem maar op. Heb je leerlingen die musea bij voorbaat saai of stom vinden? Laat ze hun eigen museum bedenken tijdens de Nationale Museumweek! Met de kant-en-klare lesbrief Eindelijk een leuk museum! laten leerlingen zien hoe hun droommuseum eruitziet. Zo verdiepen ze zich op een leuke manier in musea en leren ze betekenis te geven aan kunst en cultuur. Wat kun je nog in de les doen?

Museum in de klas

Laat dromen uitkomen en tover de klas om tot een waar museum. Kies een thema, bijvoorbeeld het thema dat het meest werd gekozen door je leerlingen. Of nog leuker: laat je leerlingen stemmen. Welk droommuseum gaat het worden? Laat iedere leerling de volgende les één voorwerp meenemen dat past bij dit museum (op papier of geknutseld mag ook!) en richt samen het lokaal in zodat het een echt museum lijkt.

Zoek jouw museum

Iets met informatievaardigheden doen in deze les? Laat je leerlingen een bestaand museum zoeken bij het thema en onderwerp dat ze hebben gekozen. Lijkt dit op hun droommuseum? Om hierachter te komen, gaan ze hun (fictieve) bezoek aan het bestaande museum voorbereiden. Waar ligt het? Sinds wanneer bestaat het? Welke activiteiten en tentoonstellingen worden er aangeboden? Door zulke vragen te beantwoorden krijgen ze een beeld van het museum. Leuk om een aantal leerlingen over hun droommuseum en gevonden museum te laten vertellen. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er volgens hen? Waar zouden ze nog achter willen komen tijdens hun museumbezoek? En wat zouden zij nu al anders doen?

Moodboard

Wil je de leerlingen iets groters laten maken, dan kun je het laatste onderdeel van de lesbrief uitbreiden. Laat leerlingen er dan een moodboard van maken. Wat voor voorwerpen willen ze in het museum? Willen ze in hun museum ook nog verschillende thema’s uitlichten? Wat moet het museum zelf uitstralen? Hierbij kunnen ze mooi nadenken over kleuren en materialen.

Wil je meer creatieve lessen? Kijk dan eens op tumult.nl/ckv.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search