Tips en tricks: hoe ga je om met een overvolle agenda?

Gepubliceerd op: 19 maart 2018
Door: Evelien Jansen

Zaten er maar meer uren in een dag: je hebt een overvolle agenda en aan het einde van de dag ben je nog niet aan al je taken en verantwoordelijkheden toegekomen. Vooral als startend docent kan er veel op je afkomen. Hoe zorg je er nou voor dat je zo effectief mogelijk werkt en je doelen dus behaalt? Hiervoor heb ik een aantal tips en tricks die ik in deze blog met je deel.

Voorkom een overvolle agenda

Hoe krijg je nou alles gedaan uit je overvolle agenda? De beste tip is door te voorkomen dat hij overvol raakt. Vul je agenda daarom nooit honderd procent in. Vuistregels die je hierbij kunt aanhouden zijn:

  • Plan de volgende dag niet meer dan 80 procent vol.
  • Plan de volgende week niet meer dan 60 procent vol.
  • Plan de volgende maand niet meer dan 40 procent vol.

Waarom werkt dit? Taken duren negen van de tien keer langer dan je zelf voor ogen had. Zo kan er iets tussendoor komen, zoals een collega die iets met je wilt overleggen. Naast de taken die je in je agenda hebt staan, kan het ook zijn dat er onverwachts nog taken bij komen. Denk aan het overnemen van een les van een zieke collega of iets dat je individueel moet bespreken met een leerling.

Gebruik je hoofd niet om te onthouden maar om te denken

To-dolijstjes maken is een goede manier om je hoofd te ruimen. Zodra je jouw actietaken hebt opgeschreven hoef je ze niet meer te onthouden en krijgen je hersenen weer de ruimte om te denken. Ook zorgt het voor overzicht en kun je op een gegeven moment de taken (letterlijk) afstrepen. Het afstrepen van taken zorgt er voor dat je dopamine in je hersenen aanmaakt en dit levert je een gevoel van blijdschap op. Een boost voor je motivatie in je werk! In het boek Getting Things Done benoemt David Allen vier stappen om je hoofd leeg te maken, zodat je weer kunt denken:

  1. Verzamel alles, ook dat wat in je hoofd zit.
  2. Beslis wat je ermee gaat doen.
  3. Maak actielijstjes.
  4. Pleeg wekelijks onderhoud.

Om het ook nog leuk te houden, kun je een somedaylijstje maken met alle dingen die je graag nog eens zou willen doen. Bijvoorbeeld je oude vriend of vriendin weer eens bellen of lekker uit eten gaan. Kijk ook eens naar handige apps en tools die je kunt gebruiken om je taken te plannen, zoals Wunderlist. Wil je weten hoe dit werkt en wat je nog meer met Wunderlist kunt? Bekijk het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 10.

Ken je energiepieken en -dalen

Wist je dat ieder zijn eigen energiepieken en -dalen heeft? Hier kun je je werk op inrichten om het meest effectief te werk te gaan. Nu zit je als docent natuurlijk vast aan de lesuren dat je voor de klas staat. Maar als je de volgende tips in gedachten houdt kun je hier vast profijt uit halen.

  • Eat the frog – oftewel, neem lastige besluiten in de ochtend. Je hoeft dan niet de hele dag tegen die moeilijke beslissingen aan te hikken. Bovendien kun je in de ochtend fatsoenlijker beslissingen nemen dan aan het einde van de dag. Dit komt omdat je nog veel alerter bent.
  • After lunch dip – je hebt hem vast wel eens ervaren. Deze dip zorgt ervoor dat je minder scherp bent. Neem op dit moment dus zeker geen grote besluiten. Geef jezelf even de tijd om je weer te kunnen concentreren. Je kunt dit nuttig invullen door vergaderingen vlak na de lunch in te plannen.
  • Eind van de middag – hét moment om lekker creatief aan de slag te gaan. Creatief? Jazeker, het einde van de werkdag is het moment dat we vaak moe zijn en niet goed meer kunnen concentreren. Maar wat blijkt nou, informatie komt daardoor op dit moment van de dag op een alternatieve manier binnen. Hierdoor kunnen de meest creatieve oplossingen ontstaan. Dus die nieuwe les waarvoor je al wat ideeën had zou je zomaar eens eind van de middag uit je mouw kunnen schudden!

Maak het jezelf niet te moeilijk

Al met al is het belangrijk dat je vooral te werk gaat zoals jij het prettigst vindt. Experimenteer hierin en vergeet vooral niet pauzes voor jezelf in te lassen. Ook al duurt een werkdag acht uur, in die acht uur kun je nooit volledig effectief aan de slag zijn.

In de klas

Zowel leraren als leerlingen worstelen nogal eens met het plannen van taken, maar jij hebt wel veel meer ervaring hiermee. Daarnaast is er voor leerlingen genoeg lesmateriaal beschikbaar. Zo bevat ons lesmateriaal voor studievaardigheden lessen over plannen. Nieuwsgierig? Bekijk de titels in de webshop.

Wat vind je van deze tips en tricks? Werken ze voor je of heb je zelf handige tips? Laat het weten in een reactie onder deze blog!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search