The next normal: vrienden en familie

Gepubliceerd op: 29 juli 2013
Door: Britte Koppel

Voor veel mensen zijn vrienden en familie erg belangrijk in hun leven. Je zult waarschijnlijk eerder luisteren naar de mening van een familielid, dan naar die van een wildvreemde. En bij vrienden kun je altijd terecht als je ergens mee zit. Voor millennials is dit echt niet anders. Zij hechten misschien nog wel meer dan eerdere generaties aan goede vriendschappen en een band met familieleden.

The next normal: vrienden en familie

Vertrouwen
De samenstelling van families is de afgelopen jaren erg veel veranderd. De grootte van gezinnen wordt overal ter wereld steeds kleiner. Ook waren er nog nooit zoveel één-oudergezinnen. Ondanks deze veranderingen zijn families closer dan ooit en is de communicatie tussen de familieleden een stuk opener. Dit zie je terug in bijvoorbeeld het vertrouwen dat millennials in hun familie hebben. 78% van de millennials vertrouwt hun moeder het meest en maar liefst 81% is geïnspireerd door hun moeder. Hoewel vaders eens stuk betrokkener zijn bij het gezin dan pakweg 35 jaar geleden, zal een groot deel van de millennials toch nog eerst bij hun moeder aankloppen.

45 % van de ondervraagde millennials noemt één van hun familieleden zelfs zijn of haar beste vriend(in). In sommige landen, zoals Brazilië, India en Saoedi-Arabië, ligt dit percentage nog een stuk hoger.

Succesvol en gelukkig
Dat millennials veel waarde hechten aan een goede band met familie blijkt: 58% ziet het als een teken van succes, als je onderdeel uitmaakt van een liefdevol gezin. 49% geeft aan dat ze gelukkig worden van familie-uitjes of andere activiteiten met het gezin.

Minder vrienden
Opvallend genoeg heeft de millennial vandaag de dag minder ‘real life’ vrienden dan zes jaar geleden. In 2006 had de millennial gemiddeld 5,1 beste vrienden. In 2012 was dit 4,9 echt goede vrienden. Ook de groep vrienden die niet direct tot de beste vrienden behoort, is kleiner geworden. In 2006 hadden millennials nog gemiddeld 38,7 vrienden. In 2012 zijn er nog 21,7 over. Het aantal vrienden is bijna gehalveerd! Een goede band blijkt dus belangrijker te zijn dan de hoeveelheid vriendschappen. Ook hieruit blijkt dat millennials behoefte hebben aan goede vriendschappen.

Online vriendschap
Als we het over online vriendschappen hebben, is het een heel ander verhaal. Ten opzichte van 2006 hebben millennials nu een stuk meer online vrienden; 40 in 2012 tegenover 14 in 2006. Dit heeft een logische verklaring. Online vriendschappen zijn vandaag de dag immers een stuk makkelijker te onderhouden dan in 2006, toen sociale netwerken nog maar net bestonden.

Het aantal online contacten dat millennials in 2006 hadden is daarom ook niet te meten. In 2012 (in de infographic staat 2006, maar dit is een foutje) had de millennial gemiddeld 214 online contacten.

Verwachting
De afgelopen jaren hebben we veel gehoord over ‘ontvrienden’ en worden tieners gestimuleerd om vooral geen contact te leggen met vreemden via het internet. Hierdoor krijgen de online vrienden die wél overblijven waarschijnlijk een belangrijkere rol in het leven van de millennial. Zoals ik in mijn vorige blog over communicatie in de digitale wereld ook al aangaf, is het onderhouden van een vriendschap online, vaak gemakkelijker dan een ‘real life’ vriendschap. Maar millennials zijn dus wel degelijk bereid om te investeren in een goede vriendschap!

Welke nieuwe inzichten heeft deze infographic jou gegeven?

Misschien vind je dit ook interessant

One Response

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search