Technieken, tips en tools voor beter brainstormen

Gepubliceerd op: 20 juni 2017
Door: Britte Koppel

Hier op kantoor bij Tumult brainstormen we regelmatig. Over nieuwe lesbrieven, nieuwsbriefonderwerpen of productontwikkeling. Eigenlijk pakken we het altijd op dezelfde manier aan. Iedereen heeft een stapeltje Post-it’s en schrijft zo veel mogelijk ideeën over het onderwerp op. Vervolgens categoriseren we de Post-it’s en bespreken we ze. Een methode die voor ons goed werkt, maar dat betekent niet dat dit dé manier is om te brainstormen. Sterker nog, misschien werkt één van deze onderstaande methodes nog beter voor jou.

Brainstormen kan dus op verschillende manieren. Zelfs in je eentje, maar het liefst natuurlijk met meerdere mensen. Bedenk voordat je aan de slag gaat, wat het doel van de brainstorm is. Wat wil je bereiken? Wil je je leerlingen bijvoorbeeld laten meedenken over een lesidee? Of zoek je met collega’s naar het perfecte project voor de 4e klas? Focus je tijdens het brainstormen op dat doel. Jouw creativiteit wordt gestimuleerd, daardoor kun je natuurlijk ook op andere ideeën komen. Schuif deze niet aan de kant, maar schrijf ze op.

Brainstorms at INDEX: Views
Jacob Bøtter via Compfight

Achter de computer

Brainstormen achter de computer. Het klinkt niet erg inspirerend. Toch kan dit goed werken! Iedereen in de groep heeft een eigen computer of laptop en weet wat het doel van de brainstorm is. Een goede samenwerkingstool is belangrijk bij deze manier van brainstormen. Hierin verzamelen jullie alle ideeën. Het voordeel van brainstormen met een computer is dat iedereen internet heeft om inspiratie op te doen en ideeën te zoeken.

Geen kritiek!?

Bij brainstormen is het belangrijk dat iedereen zijn/haar mening kan geven zonder het risico te lopen dat iemand kritiek geeft op die mening. Tijdens het brainstormen mag en kan alles. Je hoeft niet na te denken over de haalbaarheid van je idee. Die fase komt later. Maar is dit wel zo? De laatste tijd is er veel kritiek op de theorie dat bij brainstormen alles moet kunnen en dat je niet hoeft na te denken over de haalbaarheid van je idee. Uit onderzoek is gebleken dat ‘discussiërend’ brainstormen meer concrete ideeën oplevert waar later ook echt wat mee gedaan kan worden. Juist wél kritische vragen stellen dus. Is het echt een goed idee? Dan zal de discussie dat uitwijzen.

Kort brainstormen

Brainstormen in 5 minuten? Moet kunnen! Dit is zelfs stimulerend. Ga even met het team (of met een paar personen) bij elkaar zitten en bedenk zoveel mogelijk ideeën in 5 minuten tijd. Deze manier zal voor sommigen even wennen zijn, maar werkt goed omdat het weinig tijd kost. Zeg nou zelf, 5 minuten creatief zijn klinkt toch een stuk aantrekkelijker dan 2 uur lang praten over voorstellen die misschien toch niet gebruikt worden?

En nu?

Na afloop van een brainstormsessie heb je (als het goed is) een hele hoop ideeën. Sommige bruikbaar, andere misschien iets minder. Breng structuur aan in de ideeën, bijvoorbeeld per categorie. Dat kan op papier, maar ook heel gemakkelijk met een online mindmapping tool als MindMeister of Bubbl.us. Op die manier kun je ook tijdens toekomstige sessies weer eens terugkomen op de ideeën die uit de brainstorm zijn gekomen. Zijn er geen concrete en haalbare ideeën? Gebruik de mindmaps dan als basis voor een volgende bijeenkomst. Is de brainstorm wel succesvol? Dan is het nu tijd om de ideeën uit te voeren, succes!

→ Wil je meer leren over de tool MindMeister? Doe het gratis leerpad Educatieve apps & tools – deel 2!

Hoe wordt er bij jou gebrainstormd? Komen er bruikbare ideeën uit?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search