Speciaal voor ouders #7: hoe overhoor ik mijn kind?

Gepubliceerd op: 17 januari 2017
Door: Martina Nieuwenhuis

Het idee was dat ik mijn woordjes leerde en dat mijn moeder er een paar vroeg, om te checken of ik ze kende. In de praktijk gebeurde het weleens dat ze me de woordjes simpelweg aanleerde, omdat ik ze nog niet eens bekeken had. Ik ben haar eeuwig dankbaar voor haar geduld, maar dat was natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Hoe overhoor je jouw kind op een goede manier? Welk vak vraagt welke vorm van overhoren? In deze blog een paar tips en ideeën!

Soorten leerstof

De manier waarop je jouw kind overhoort is afhankelijk van het soort leerstof waar het over gaat. Er zijn grofweg drie soorten:

1. Leerstof waar begrip voor nodig is

Vakken als geschiedenis, aardrijkskunde en kunstvakken vragen om het zien van verbanden tussen gebeurtenissen en onderwerpen. Je kind moet begrijpen wat het één met het ander te maken heeft. Het zijn vaak lange teksten die je kind moet leren. Dit zijn voorbeelden van inzichtvragen:

  • ‘Wat is het verband tussen oorlog X en de wisseling van het kabinet?’
  • ‘Wat heeft Newton betekend voor de natuurkunde en hoe merk je dit nog steeds?’

2. Leerstof die je moet kunnen toepassen

Denk aan formules, sommen of taalregels. Jouw kind moet een regel (bijvoorbeeld:  +  =  ) toepassen in een nieuwe context (een nieuwe som). Dit zijn voorbeelden van toepassingsvragen:

  • ‘Vervoeg de werkwoorden hieronder: schrijf je ze met ‘d’, ‘t’ of ‘dt’?’
  • ‘Bekijk de grafiek. Hoe laat (y-as) staan de meeste lampen aan in Nederland (x-as)? ’

3. Leerstof waarin feiten geleerd worden

Woordjes leren, jaartallen bij geschiedenis en soorten landschappen bij aardrijkskunde. Alles wat je uit je hoofd moet leren, zijn feitjes. Je hoeft het (vaak) niet te begrijpen of toe te passen, je moet het alleen weten. Dit zijn voorbeelden van kennisvragen:

  • ‘In welk jaar is Napoleon geboren?’
  • ‘Wat is het Engelse woord voor ‘eend’?’

De manier van overhoren

Bij elke soort leerstof hoort een andere manier van overhoren. Hieronder een aantal ideeën:

1. Leerstof waarvoor begrip nodig is

Maak een vragensamenvatting. Bij elke paragraaf bedenk je een vraag die over de belangrijkste boodschap van die paragraaf gaat. Bedenk ook enkele algemene vragen over de tekst. Laat je kind in het antwoord op de algemene vraag uitleggen wat het verband is tussen onderdelen van de tekst. Je kind kan ook zelf een vragensamenvatting maken om zichzelf mee te overhoren.

2. Leerstof die je moet kunnen toepassen

Bedenk een aantal extra oefenopdrachten, die lijken op de opdrachten in het lesboek van je kind. Zijn er meerdere variaties op de formule of regel mogelijk? Dan zijn er twee mogelijkheden. Zet alle ‘sommen’ van dezelfde soort bij elkaar (handig als je kind wat moeite heeft met de lesstof) of hussel juist alle ‘sommen’ door elkaar (handig als je kind de lesstof al heel goed beheerst). Vraag je kind om aan jou uit te leggen hoe hij/zij een ‘som’ oplost. Door het onder woorden te brengen, begrijpt hij/zij het zelf ook beter!

3. Leerstof waarin feiten geleerd worden

Je kunt natuurlijk samen op de bank gaan zitten en gewoon een aantal Engelse woordjes vragen. Niets mis mee, heel leerzaam! Maar wil je meer? Maak dan samen flitskaarten. Zet op de ene kant van een kaartje het Nederlandse woord of de vraag en op de andere kant de Engelse vertaling of het antwoord. Laat je kind zo snel mogelijk alle vragen goed beantwoorden! Controleer de antwoorden door de kaartjes om te draaien. Je kunt dit natuurlijk ook digitaal doen.

Nog een paar tips bij het overhoren…

  • Dring jouw hulp niet op, maar toon belangstelling en biedt aan om te overhoren. Maak duidelijk naar jouw kind waarom overhoren heel handig kan zijn: “Lukt het met het leren van je Engelse toets? Zal ik vanavond je woordjes overhoren? Dan weet je of je ze goed kent en welke je nog moet herhalen.”
  • Laat je kind weten dat hij/zij altijd mag vragen om hulp of een overhoring.
  • Bespreek kort met je kind na of de overhoring nuttig was, waarom en wat er eventueel een volgende keer beter kan.
  • Heb, naast de overhoormomenten, aandacht voor wat er op school geleerd wordt. Hoe leerzaam is een discussie over politiek aan de eettafel naar aanleiding van de lessen maatschappijleer!?
  • Verdiep je in de leerstof voor je gaat overhoren. Je wilt je kind immers niet verkeerd corrigeren. Daarbij kán het heel verwarrend zijn voor je kind als jij er een andere manier op nahoudt om bijvoorbeeld sommen op te lossen.

Heb je nog andere tips of ideeën over het overhoren van je kind? Ik hoor het graag, in een reactie hieronder!

Wil je meer tips om je kind te ondersteunen bij leren en huiswerk maken? Bekijk dan de blogs hieronder:

Foto bovenin: Freepik

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search