Sociale media in je les? Zo doe je dat!

Gepubliceerd op: 23 januari 2013
Door: Britte Koppel

Met sociale media als Twitter en Facebook kun je zo veel meer dan alleen informatie delen met je vrienden. Met een paar simpele tips kun je het inzetten in je klas. Op die manier leren je leerlingen beter communiceren, de stof begrijpen en schiet hun productiviteit omhoog.

To tweet or not to tweet: How companies are reining in social media
opensource.com via Compfight

Hou een virtueel spreekuur
Hoeveel leerlingen verlaten na een lesuur jouw klaslokaal terwijl ze de stof nog niet helemaal begrijpen? Geef ze de mogelijkheid om je vragen te stellen als de les voorbij is door een virtueel spreekuur te houden op Twitter of Facebook. Spreek samen met je leerlingen een geschikte hashtag af die ze kunnen gebruiken zodat je antwoorden makkelijk terug te vinden zijn. Nóg een voordeel van vragen beantwoorden via sociale media: andere leerlingen kunnen gemakkelijk antwoorden op vragen terugvinden. Zo wordt hun vraag misschien al beantwoord zonder dat het jou extra tijd kost.

Gebruik de smartphones!
Stiekem whatsappen of even Facebook checken. Waarschijnlijk komt dit je wel bekend voor. In plaats van je leerlingen te verbieden hun smartphone te gebruiken, kun je er ook je voordeel mee doen. Bedenk een hashtag (bijvoorbeeld #klas1bgeschiedenis) Open een Twitterfeed met die hashtag op je digibord en laat je leerlingen via Twitter vertellen wat ze weten over het onderwerp van je les. Zo heb je gelijk een overzicht van de onderwerpen die misschien nog iets meer uitleg of aandacht vereisen.

Een groep per klas
Op Facebook heb je de mogelijkheid om groepen aan te maken. Maak voor al je klassen één groep en voeg de leerlingen van die klas toe. Je kunt kiezen voor een openbare, besloten of privé groep, dus je kunt zelf bepalen wie de inhoud te zien krijgt. Deel bijvoorbeeld huiswerkopdrachten of roosterwijzigingen. Laat je leerlingen met elkaar discussiëren of interessanten artikelen posten die met de les van die week te maken hebben. Zo krijg je een actieve Facebookpagina waar jij en je leerlingen veel aan kunnen hebben.

Meer sociale media?
Naast Facebook en Twitter is er nog een aantal sociale media tools waarmee je jouw lessen kunt verrijken. Probeer bijvoorbeeld Pinterest eens, hou een blog bij (of laat je leerlingen het doen) of onderzoek de mogelijkheden van YouTube.

Twijfel je nog of je Twitter moet gebruiken? Dan kan deze flowchart je misschien op weg helpen.

Hoe social zijn jouw lessen?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search