Smartphones in de klas? Kies voor een telefoontas!

Door | 2018-02-05T18:20:30+02:00 3 oktober 2016|Categorieën: Didactiek|Tags: , , , , , |17s Reacties

Dit schooljaar ben ik mijn eerste les begonnen met het introduceren van de telefoontas. Toegegeven, zoals je op de afbeelding ziet, komt ‘het’ niet in de buurt van een tas, maar voor het gemak noem ik hem zo. Voortaan leggen leerlingen bij binnenkomst hun telefoon in deze tas. Waarom? Ik realiseer me steeds meer dat smartphones in de klas enorm veel onrust met zich meebrengt. Na het lezen van het experiment van Johannes de Visser (met zijn mentorklas verbande hij een week lang de telefoon) was ik al aan het denken gezet. Maar ik was pas echt om nadat ik met een havo 4-leerling een serieus gesprek had over de gevolgen van een smartphone.

Impact van de telefoontas

Smartphones in de klas met de telefoontasInmiddels zijn we drie weken verder, de telefoontas is een vast onderdeel geworden van de lesstructuur: leerlingen komen binnen en leggen zonder morren hun mobiel in de tas. Een enkele leerling vindt het lastig en probeert er nog onderuit te komen, maar dat gaat ze niet lukken. Drie dagen nadat ik de telefoontas had geïntroduceerd, vertelden mijn leerlingen dat de hele school het over de telefoontas had. Deze impact had ik niet verwacht. En inderdaad, ik zag vragende maar vooral verwonderde blikken van leerlingen uit andere klassen.

Smartphones in de klas, maar dan anders

Ook mijn collega’s bleven bij het voorbijlopen van mijn lokaal nieuwsgierig stilstaan. Een collega werd direct enthousiast en kocht diezelfde middag ook een telefoontas. Veel collega’s waren verbaasd dat juist ik een telefoontas in mijn klaslokaal heb hangen. Even voor de duidelijkheid, ik verbied het niet om de smartphones in de klas te gebruiken. Integendeel. Ik vind juist dat leerlingen moeten leren om op een goede manier met hun telefoon om te gaan. De telefoontas hoort in mijn ogen bij dat leerproces. Omdat ik elke dag in andere lokalen lesgeef, sleep ik de tas altijd met me mee. Natuurlijk zou het fantastisch zijn als uiteindelijk in elk lokaal op onze school zo’n tas zou hangen. Volgens mij heeft dat gunstige effecten op het leerklimaat waar wél ruimte is om smartphones in de klas te gebruiken, maar alleen als de docent dat aangeeft.

Wat vinden leerlingen?

En mijn leerlingen? Zij zijn er inmiddels aan gewend, bij binnenkomst hoef ik niks meer te zeggen. Ze zetten hun mobiel op stil, leggen ‘m in de tas en gaan zitten. Na drie weken heb ik een paar leerlingen naar hun mening gevraagd: zij geven allemaal aan dat ze het fijn vinden. Een leerling vond dat ze veel minder afgeleid was omdat ze niet steeds naar haar berichtjes hoefde te kijken. Een andere leerling gaf aan dat de rust die het ‘mobielloze’ met zich meebrengt prettig is. Niks trilt meer en dus ben je minder snel afgeleid. Het zijn precies de redenen waarom ik de tas wilde gebruiken.

–> Wat vinden leerlingen en docenten van smartphones in de les? Lees dit artikel van Veerle!

Het vervolg

Dit jaar blijf ik natuurlijk dagelijks gebruik maken van de tas. Ik verwacht dat het nog interessante gesprekken zal opleveren, met zowel mijn leerlingen, collega’s als de directie van mijn school. Bewustwording, daar gaat het me om. Wellicht dat die bewustwording ervoor zorgt dat ze ook buiten school de push-berichten van Whatsapp, Facebook, Instagram en de mail uitzetten. Dat geeft namelijk al zo veel meer rust. Een nadeel van de tas is dat sommige leerlingen hun mobiel vergeten en in de tas laten zitten. Maar dat is in mijn ogen precies datgeen wat ik wil bewerkstelligen. En niet alleen dat, want wat mij betreft hangt straks in iedere klas een telefoontas!

Print Friendly, PDF & Email
Door | 2018-02-05T18:20:30+02:00 3 oktober 2016|Categorieën: Didactiek|Tags: , , , , , |17s Reacties

Over de auteur:

Arnoud Kuijpers
Mijn motto is: een dag niet genoten is een dag niet geleefd! Ik studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde daarna mijn eerstegraads bevoegdheid. Ik sta met heel veel liefde voor de klas en probeer op een verfrissende andere manier les te geven op het Candea College in Duiven. Daarbij maak ik graag gebruik van de vele digitale mogelijkheden. Daarnaast schrijf ik blogs voor Tumult en verzorg ik lezingen en workshops op scholen. In mijn blogs probeer ik mijn liefde voor het vak te beschrijven en docenten te inspireren en motiveren om alles uit hun lessen te halen.

17 Reacties

 1. Avatar
  Moniek Verhaaren 3 oktober 2016 at 15:33 - Reply

  Precies dezelfde ervaring heb ik met de telefooontas die sinds het begin van dit schooljaar bij mij in de klas hangt. Veel collega’s willen er ook een. De directie krijgt veel verzoeken om ook zo’n tas te mogen aanschaffen. Er wodt zelfs overwogen om dit schoolbreed in te voeren. En natuurlijk mag die telefoon er ook af en toe uit om bijvoorbeeld de nieuwsquiz in Kahoot te doen, om informatie op te zoeken en meer, maar het mobieltje als constante afleiding is weg. Niet alleen ik waardeer dit, leerlingen geven aan dat het voor rust en focus in de les zorgt.

  • Avatar
   Arnoud Kuijpers 4 oktober 2016 at 16:54 - Reply

   Volgens mij hebben we precies dezelfde ervaring Moniek. Dank voor je reactie.

 2. Avatar
  Bonnie 4 oktober 2016 at 18:03 - Reply

  Helemaal top! Ik gebruik al jaren een telefoonbox, maar een tas lijkt me nog veel prettiger vanwege de genummerde vakjes! Heb je deze zelf gemaakt of is die ergens te koop? Ik heb hem nog niet gevonden op internet.

  • Arnoud Kuijpers
   Arnoud Kuijpers 6 oktober 2016 at 11:08 - Reply

   Dank je Bonnie. Als je in bovenstaande blog op het woord Telefoontas klikt, vind je de website waar je de tas kunt bestellen.

 3. Avatar
  John 5 oktober 2016 at 10:47 - Reply

  Wat een onzin

  • Arnoud Kuijpers
   Arnoud Kuijpers 6 oktober 2016 at 11:09 - Reply

   Dank voor je bondige reactie John. Mag ik vragen wat je precies onzin vindt? En waarom?

 4. Avatar
  Annemarie 11 oktober 2016 at 09:11 - Reply

  Goed idee! Mijn kartonnen doos verbleekt erbij en schuift langzaam in een hoekje van het lokaal.
  Nou heb ik zelf een amartwatch waar alle berichten op binnenkomen. Als leerlingen die straks ook hebben, hoe ga je daar mee om?

  • Arnoud Kuijpers
   Arnoud Kuijpers 11 oktober 2016 at 10:21 - Reply

   Hoi Annemarie, bedankt voor je reactie. Inderdaad een goede vraag, die me al een paar keer is gesteld. Ik zie nu nog weinig leerlingen met een smartwatch, maar dat gaat natuurlijk komen. Ik heb zelf een smartwatch, die staat in verbinding met mijn mobiel. Als ik m’n mobiel op vliegtuigstand zet, krijg ik ook geen berichten op m’n smartwatch binnen. Dus dat zou kunnen. Maar ja, je gaat natuurlijk niet controleren of alle mobieltjes op vliegtuigstand staan. Ik heb dus nog geen sluitend antwoord.

 5. Avatar
  Wendy 9 november 2016 at 17:13 - Reply

  Mag ik vragen hoe het zit met de aansprakelijkheid als je mobiels in de tas laat stoppen?
  Volgens mij ben je aansprakelijk bij vermissing of beschadiging.
  En word je in dit geval gesteund door de school? Of betekent dit vergoeding uit eigen zak?

 6. Avatar
  Berniek 23 november 2016 at 20:37 - Reply

  Tijdens mijn stage bij een mbo niveau 2 opleiding hadden ze dozen waar ze in moesten. Studenten namen na een aantal weken gewoon twee telefoons mij naar school, zodat ze de oude in de doos konden doen en hun eigen bij zich hielden. Ook daar spraken mensen over aansprakelijkheid.

  Inmiddels werk ik op het mbo bij niveau 3/4 en vind ik het wel eens lastig om de situatie met telefoons/tablets/laptops te hanteren. Ik ben voor digitaal onderwijs en leuke interactieve werkvormen, daarnaast kunnen ze tegenwoordig alleen nog maar digitaal bij hun werkboeken. Maar Netflix en YouTube en WhatsApp, wat ook op hun laptop staat, is zo ook heel makkelijk bereikbaar. Lastig hoor.

  • Arnoud Kuijpers
   Arnoud Kuijpers 28 november 2016 at 14:16 - Reply

   Het blijft altijd een zoektocht, ik merk dat het bij mijn leerlingen erg goed gaat!

 7. Avatar
  Voordeelvergelijken 27 februari 2017 at 11:28 - Reply

  Ik vraag me ook af of je dan aansprakelijk bent! Het is immers jouw ”tas” waar de leerlingen de mobieltjes in stoppen toch? Stel een telefoon gaat kapot of beschadigd, moet jij dit dan betalen?

  • Arnoud
   Arnoud 27 februari 2017 at 13:44 - Reply

   Goede vraag… maar eerlijk gezegd wil ik het niet weten. Ik heb de telefoontas nu al een paar maanden in gebruik, en er is nog nooit wat gebeurd. Ik hoop dat dat zo blijft, mocht er ooit iets mee gebeuren, dan zie ik dat wel.

 8. […] Johannes Visser bestaat er dus niet zoiets als verantwoord smartphonegebruik. Ik denk dat genoeg collega’s inmiddels hebben bewezen dat dat wel bestaat. En dat er genoeg tussenwegen bestaan tussen het […]

 9. Avatar
  Femke 27 januari 2018 at 12:33 - Reply

  Beste Arnoud,
  Met veel interesse heb ik je verhaal gelezen.
  Ik heb inmiddels ook een telefoon tas in huis.
  Ik heb er best veel vragen over en zou graag met je in contact komen. Bijvoorbeeld…. We zijn nu halverwege een schooljaar, kan je dan nog proberen te starten met bestaande groepen?
  Ik werk met studenten van mbo niveau 1 en 2 waarbij ik de indruk heb dat de afleidbaarheid groter is doordat er binnen deze doelgroep een subgroep te kampen heeft met aandacht tekort problematiek en allerlei andere situaties, die van impact zijn waardoor de smartphone soms echt een fijne ontsnapping kan zijn aan de werkelijkheid. (dat geldt niet voor niet iedereen zo uiteraard, ik wil er absoluut geen stempel op drukken)
  Ik wil er sowieso mee starten met een nieuwe groep in februari. Heb jij vooraf aan je collega’s de tas geïntroduceerd? Hoe eenvoudig of moeilijk is het om de studenten nadat ze hem wél even mochten gebruiken, terug in de tas te laten doen?

  • Arnoud
   Arnoud 28 januari 2018 at 14:32 - Reply

   Dank je voor je uitgebreide reactie Femke. Ik ben aan het begin van het schooljaar begonnen met het introduceren van de telefoontas. Belangrijk is dat ik de leerlingen heb uitgelegd waarom ik het doe. Niet voor mezelf, maar eerder voor hen. Ik wil ze leren even los te komen van de telefoon. Ik gebruik daarbij altijd een persoonlijk voorbeeld, misschien heb jij die ook wel, van een leerling die het erg fijn vindt. Momenteel werk ik op Aruba, en daarbij heb ik de telefoontas na de kerstvakantie geïntroduceerd. Belangrijk is om in de eerste weken er goed op te letten dat leerlingen het ook echt doen, want als het er eenmaal inzit, dan is het oké. Dus met een nieuwe groep starten is slim. Als de regel eenmaal helder is, zullen ze er ook geen moeite mee hebben, ze er weer terug in te doen nadat je ze hebt gebruikt. Heb je zo de antwoorden op je vragen?

   • Avatar
    Femke 29 januari 2018 at 00:02 - Reply

    Dag Arnoud,
    Dank voor je reactie.
    Ja ik heb wel genoeg antwoorden op mijn vragen. Ben benieuwd hoe het zal verlopen, aangezien er zeer wisselend mee wordt omgegaan. En of het bij mij dan zal werken, omdat ik de 1e ben die de tas heeft. Ik hoop dat de leerlingen het snel accepteren, omdat ik dan de “enige” ben bij wie er op voorhand al ingeleverd moet worden.

Laat een reactie achter

Privacyinstellingen

Pas je privacyinstellingen aan of bekijk ons privacybeleid. Je kunt ook direct alle cookies accepteren.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen