Speciaal voor ouders #8: waar vind je goede informatie over pesten op school?

Gepubliceerd op: 20 september 2017
Door: Martina Nieuwenhuis

Het is deze week de Week Tegen Pesten. Op veel scholen wordt deze week aangegrepen om pesten bespreekbaar te maken in de klassen. Wij stuurden vorige week al twee gratis lessen over pesten uit naar scholen. Eén voor het voortgezet onderwijs en één voor het basisonderwijs. Zo hebben scholen iets om actief mee te werken. Om jou als ouder ook iets in handen te geven, vind je in deze blog een overzicht van handige sites met tips over omgaan met pesten en jouw rol als ouder daarin. Ook vertel ik kort over de methodes die scholen hiervoor kunnen gebruiken. Nuttig om te weten!

Handige sites

Er is veel geschreven over pesten op school, ook door officiële instanties. Goede artikelen, maar filter er voor jezelf uit wat je nuttig lijkt. Verschillende sites of artikelen willen elkaar nog weleens tegenspreken.

  • Rijksoverheid – Hierop vind je het laatste nieuws (uit onderzoek) over pesten en ieders rol daarin, en er wordt antwoord gegeven op een aantal veelgestelde vragen.
  • GGD – De ‘volwassen’ GGD-site biedt ook informatie over pesten, maar deze speciale variant voor kinderen en jongeren vind ik handzamer. Deze geeft informatie over de rollen binnen een pestsituatie en over enkele veelvoorkomende vormen van pesten.
  • J/M ouders – Een laagdrempelige bron met een heleboel actuele blogs met informatie.
  • Stichting Stop Pesten Nu! – Veel tips voor ouders, ook vanuit kinderen (die gepest zijn) zelf.
  • Moed – Je kent ze wel, van die lieveheersbeestjes op tegels. Pesten is hier een onderwerp dat uitgelicht wordt tussen andere onderwerpen, zoals zinloos geweld.
  • Pesten.nl – Ik kan niet ontdekken of deze site nog geüpdatet wordt, maar het is een site die in samenwerking met de Radboud Universiteit in Nijmegen is gemaakt. Hier vind je veel goede informatie en tips voor ouders.

Wat doet de school?

Scholen zijn verplicht om een aantal dingen tegen pesten te doen. Een antipestcoördinator, een sociaal veiligheidsbeleid en het monitoren van de veiligheid van leerlingen zijn daar drie voorbeelden van. Ook kiezen veel scholen voor een methode om actief te werken aan sociale veiligheid. Die methodes zijn in te delen in grofweg twee categorieën:

  • Erkende anti-pestprogramma’s. Op deze site vind je welke programma’s en methodes door de overheid goedgekeurd zijn én aan welke eisen ze voldoen.
  • Methodes die omgaan met pesten benaderen het onderwerp als onderdeel van de gehele sociaal-emotionele ontwikkeling. Dit is breder en gaat bijvoorbeeld ook over samen leven, zelfvertrouwen, conflicten en communicatie.

Het is aan de scholen zelf om op basis van hun visie een passende methode te kiezen. De één is dus niet per se beter dan de ander, maar dient simpelweg een iets ander doel.

Heb je vragen of je kent nog goede aanvullende sites, laat het weten in een reactie hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search