Tumult maak je samen: op een gezond, energiek en leerzaam 2022!

Gepubliceerd op: 22 december 2021
Door: Hans Wendel

Over energie, berusting en wijsheid.

Waar droom jij van? Met al je vrienden en familie bij elkaar? Lekker eten, zingen, praten, een groot feest? Oude vrienden ontmoeten, nieuwe vrienden maken? Droom je van een Kerst in de zon, lekker aan het strand en heel anders dan die Hollandse kou? Het zit er allemaal niet in dit jaar. Thuis blijven! Hoe moeilijk is dat: niet samen kunnen zijn met degenen die je erbij wilt hebben? En hoe moeilijk is het eigenlijk te accepteren dat je daar helemaal geen invloed op hebt?

In deze blog twee bevindingen die mij, Hans Wendel – Directeur Tumult, het meest bijblijven uit 2021.

Bevinding 1: Samen leren is onmisbaar

Het ‘samen’ bij leren is onmisbaar! Voor maart 2019 vonden leerlingen het nog fijn als een schooldag uitviel. Als je lekker thuis mocht blijven. En zelf het online leren lukte op zichzelf ook best goed: zonder afleiding focussen op wat je moet kennen en kunnen. Maar tijdens Corona-sluitingen barstte dat beeld. Leerlingen en leraren wilden terug naar school! Want zonder anderen die zich met je bemoeien, hoe irritant soms ook, kom je niet verder. Om als mens te groeien heb je andere mensen nodig. Zeker als puber heb je anderen nodig om te spiegelen, om jezelf te leren kennen!

Een van de mooiste ervaringen van het afgelopen jaren: een zomerse bijeenkomst op een school die met Tumult werkt. Met een simpele werkvorm: praat met elkaar over het mooiste en bijzonderste mentormoment van het afgelopen jaar. Wat zegt dat moment over jou, over je leerling, over hoe je als mentor wilt zijn? Gesprekken kwamen los, iedereen leerde over kwaliteiten van zichzelf en van collega’s, een leerzame gezamenlijke dag!

Bevinding 2: Een jaar van leren loslaten, accepteren of aanpassen

Welke invloed heb je eigenlijk? Ik vergat nooit de wens van iemand, die ik jaren geleden kreeg: ‘ik wens je de energie en de moed om te veranderen wat je wilt en kunt veranderen, de berusting en acceptatie als je iets niet kunt veranderen, en de wijsheid om het verschil tussen beiden te zien’. De wens zou een oude Joodse wijsheid zijn, sommigen zeggen dat Franciscus van Assisi de bedenker is. Hoe dan ook: het sprak me aan, omdat het benadrukt dat het vraagt om zelfkennis. Om te weten waar balans ligt tussen iets doen en iets laten. En als je iets moet laten, laat het dan ook en irriteer je niet! Juist in deze Corona-jaren komt deze oude wens naar boven: het virus krijgen we niet direct weg, daar moeten we op aanpassen en mee leren leven. En tegelijkertijd: wat kunnen we wèl ondanks alle beperkingen?

We ronden een ’tumultueus’ 2021 af met twee wensen voor 2022: laten we samen Tumult blijven maken en er vol energie een leerzaam jaar van maken!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search