Onderzoek: wat kijkt de jeugd tegenwoordig?

Gepubliceerd op: 12 april 2017
Door: Admin Tumult

Afgelopen kerst keek ik met mijn kleine nichtje mee op de iPad terwijl ze YouTube filmpjes aan het kijken was. Ik was verbaasd over de filmpjes die ze keek en vooral over de manier waarop. Het ene filmpje was nog geen minuut bezig, of ze was alweer aan het kijken welk filmpje ze daarna ging kijken (waarbij ze dus geen één filmpje helemaal afkeek). Samen met haar keek ik een gamefilmpje met Spiderman en een vlog van een meisje van 9 over de meeste gigantische chocolade Hello Kitty (die ze daarna kapot sloeg met een hamer, uh wat? Ja echt, kijk maar!). Op dat moment besefte ik me dat ik geen idee heb waar kinderen naar kijken. Met de komst van YouTube is dit namelijk enorm veranderd de afgelopen 10 jaar. Daarom heb ik een klein onderzoekje gedaan onder een aantal jongeren over waar zij tegenwoordig naar kijken. 

Waarom zijn YouTube en Netflix zo populair?

~ Meet YouTube TV. It’s live TV designed for the YouTube generation—those who want to watch what they want, when they want, how they want, without commitments. ~ Google

Kanalen als YouTube en Netflix nemen het ‘normale’ tv kijken over. Tegenwoordig is het namelijk helemaal niet handig meer dat je precies om half 9 ’s avonds klaar moet zitten voor de tv om je favoriete tv-serie te volgen. Met de komst van NPO gemist, RTL gemist, Netflix en YouTube kun je zelf bepalen wanneer je wat kijkt. Hartstikke handig natuurlijk!

Waarom zijn deze kanalen zo populair? Ik vroeg het een aantal jongeren en ik kreeg antwoorden als: “Je kunt zelf kiezen wat je leuk vindt”, “Een chille manier om tijd te doden”, “De grote hoeveelheid series is erg verslavend” en “Er zit altijd wel iets leuks tussen voor iedereen”. Maar toch zijn er ook jongeren die vinden dat je wel degelijk wat leert van de video’s die je op YouTube of Netflix ziet: “Je leert beter Engels”, “Je krijgt veel informatie over wat er speelt in de wereld” en “Je kunt er wat van leren”, zijn zo maar een paar reacties van jongeren.

Wat kijk je op YouTube?

Het bijzondere aan YouTube is dat iedereen op de hele wereld zelf zijn/haar eigen tv-kanaal kan beginnen. Er staat dan ook echt van alles en nog wat op YouTube, zoals bijvoorbeeld de vele vloggers. Deze vloggers zijn dan ook razend populair onder jongeren. Hoe leuk is het om een persoon te volgen die je aansprekend vindt, leuke dingen doet en steeds korte filmpjes post over zijn/haar leven?! Ik vroeg de jongeren om een aantal voorbeelden van vloggers waar ze graag filmpjes van kijken. Er volgde een hele waslijst aan YouTube-kanalen, een paar van de kanalen:

Gekke filmpjes

Lifestyle/persoonlijke vlogs

Ik zou zeggen: als je je wilt verdiepen in de wereld van jongeren, bekijk dan eens paar van de kanalen van deze vloggers. Sommige filmpjes van bijvoorbeeld Dylanhaegens zijn ook te gebruiken in de les, zo hebben wij er ook een aantal in onze lesvoorbereidingen staan.

Tips voor docenten om te kijken

Ik heb de jongeren ook gevraagd naar kijktips voor docenten. Ook daar hadden ze natuurlijk zo hun ideeën over:

  • “Wat wij ook kijken, zodat docenten met de tijd meegaan en omdat het leuk is om het er met hen over te hebben.”
  • “YouTube kanalen van docenten die uitleg geven over hun vak. Deze filmpjes zijn erg duidelijk en aan de hand van deze filmpjes kunnen leraren hun eigen uitleg verbeteren.”
  • “Filmpjes van Clipphanger. Omdat deze interessant zijn en ze het dan aan ons kunnen laten zien.”
  • “Het nieuws of programma’s waarvan ze kunnen ontspannen. Zo blijven ze op de hoogte van de actualiteit en kunnen ze ook genieten van een leuke serie of iets dergelijks.”
  • “Het jeugdjournaal, omdat ze dan weten hoe je het goed aan kinderen kunt uitleggen (in kindertaal).”
  • “Breaking bad, dat is een goede serie.”

Lesidee: wat kijken jouw leerlingen?

Ben je benieuwd wat de leerlingen in jouw klas kijken? Doe dan deze opdracht met je klas:

Vraag alle leerlingen vijf series/YouTube kanalen/ tv-programma’s op te schrijven die ze erg leuk vinden. Maak vervolgens groepjes van vier en laat leerlingen samen één serie, YouTube-kanaal of programma kiezen die ze zouden aanraden aan andere jongeren. Laat ze een korte presentatie maken over hun keuze met als doel om dit programma, kanaal of serie aan te prijzen. Of nog leuker: laat ze zelf een promotiefilmpje maken!

Heb jij nog leuke tips voor filmpjes? Laat het ons weten! Zou je graag zelf ook instructiefilmpjes willen maken? Doe dan ons (betaalde) leerpad Flipping the classroom of lees de blog van Arnoud over hoe hij zijn lessen flipt.

Beeld bovenin: Freepik

Misschien vind je dit ook interessant

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search