Nieuw leerpad: Virtual en augmented reality – kijk mee in de toekomst

Gepubliceerd op: 1 november 2017
Door: Admin Tumult

Les krijgen over de maan terwijl je op de maan staat? Je presentatie oefenen voor een grote groep, zonder dat je echt voor een grote groep staat? Zien of die bank van de IKEA past in jouw woonkamer? Dat kan allemaal met virtual en augmented reality! Volgende week verschijnt ons nieuwe Edutrainers-leerpad hierover: Virtual en augmented reality – kijk mee in de toekomst. Eerder schreef ik al over wat VR en AR inhouden. In het leerpad gaan we hier dieper op in. Als je het leerpad hebt afgerond zit je bomvol lesideeën met VR en AR én heb je de skills en tools in handen om direct daarmee aan de slag te gaan. In deze blog geef ik je een inkijkje in het leerpad.

Edupartner Sander van Acht

Het leerpad is tot stand gekomen in samenwerking met onze Edupartner Sander van Acht. Sander is  eigenaar van Flooow en mede-oprichter van Edutrainers. Al vanaf de eerste ontwikkelingen rondom virtual reality is hij bezig met de nieuwste brillen, tools en apps. Naast virtual reality weet hij ook veel over augmented reality en de nieuwste toepassing mixed reality (MR). Omdat je in het leerpad veel voorbeelden van toepassingen tegenkomt en er zelf wat mee moet doen, kun je direct na afronden van het leerpad met je leerlingen aan de slag. En dat belooft gegarandeerd plezier!

Wat vind je in het leerpad?

Door het leerpad te doen doe je snel de nodige kennis en vaardigheden op om met VR, AR je lessen te verrijken. Hoe zit het leerpad in elkaar?

  • In het eerste hoofdstuk beginnen we bij de basis. Wat zijn VR, AR en MR? Wat zijn de verschillen? Wat kun je ermee? En wat heb je allemaal ervoor nodig?
  • In het tweede hoofdstuk vind je lesideeën voor de taalvakken, de bètavakken en de gammavakken. Voor deze drie soorten vakken geven we je een lesidee dat je snel kunt uitvoeren én een lesidee dat meer voorbereiding vergt. Zo kun je kiezen wat jou het beste past!
  • Voordat je aan de slag gaat met VR en AR is het belangrijk om na te denken over jouw visie op het gebruik ervan. In het derde hoofdstuk gaan we daarop in. Daarna vind je een korte checklist en prijsindicatie voor wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met VR en AR.

Nu al benieuwd wat er in het leerpad staat? Hieronder vind je één van de lesvoorbeelden.

Voorbeeld: AR in de taalvakken – Small

Iedereen kent Google Translate, toch? Maar ken jij ook de AR-variant ervan? Met de app Google Translate op je telefoon kun je nu iedere tekst die je ziet in vrijwel iedere taal veranderen, net alsof het in de echte wereld in de door jou gewenste taal geschreven is. Zien hoe het eruitziet? Bekijk dan dit filmpje.

Ook kun je tegen de app in de ene taal praten, terwijl de app direct de gewenste vertaling uitspreekt. Superhandig om een gesprek met iedereen ter wereld te kunnen starten! Je kunt deze app ook prima in de les gebruiken, bijvoorbeeld zo:

  • Laat leerlingen met de app verschillende teksten in het klaslokaal scannen en de vertalingen (die niet altijd perfect zijn) verbeteren. Wie weet het beter dan Google?
  • Laat leerlingen een tekst in verschillende talen door de app vertalen. Zo zien ze hoe woorden in verschillende talen op elkaar lijken.
  • Maak een taalspeurtocht, door via allerlei beschreven post-its in een vreemde taal in school leerlingen opdrachten uit te laten voeren.
  • Laat leerlingen als echte ‘native speakers’ via de app een gesprek met elkaar houden, waarbij de ene leerling in het Nederlands praat (wat de app bijvoorbeeld zelf tot gesproken tekst in het Engels vertaalt), en de andere leerling in het Engels antwoordt (wat de app weer vertaalt naar in het Nederlands, als gesproken tekst). Begrijpen de app en de leerlingen elkaar goed genoeg?

Ben je nieuwsgierig naar meer? Of heb je zin in iets nieuws in de les? Log dan hier in en doe het leerpad Virtual en augmented reality – kijk mee in de toekomst. Wil je nieuwe leerpaden in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Tip: Op 29 november 2017 vindt de tweede editie van de conferentie Leren met VR plaats in Eindhoven. Je kunt er zelf ervaren wat het is om met VR te werken en je maakt er kennis met verschillende toepassingen.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search