Lesmateriaal studievaardigheden toen en nu

Gepubliceerd op: 1 oktober 2018
Door: Glynis Kromopawiro

Leren, dat ging me altijd best makkelijk af: ik las de stof, maakte de toets én haalde een goed cijfer. Of ik dezelfde stof na een halfjaar nog wist? Dat is even andere koek. Als mijn studievaardigheden op de middelbare school wat beter waren ontwikkeld, had ik na al die uren ‘studeren’ vast meer onthouden. Bij Tumult hebben we de afgelopen jaren ook een hoop over geleerd over studievaardigheden. Dat zie je terug in ons lesmateriaal.

Een lesje in uiterlijk en afleiding

Er zitten grote verschillen tussen ons klassieke lesmateriaal studievaardigheden en de nieuwe abonnementen. Neem bijvoorbeeld de opmaak van het lesmateriaal. De oude boekjes zien er heel sober uit, maar van het zien van de blauwe boekjes word je echt vrolijk. Het is aantrekkelijk voor de doelgroep en is zo vormgegeven dat je weer waar je moet zijn en waar je op moet letten. Tijdens de herzieningsrondes van de nieuwe abonnementen hebben we de pagina’s nog ‘strakker’ gemaakt. Vooral voor vmbo’ers is het belangrijk de afleiding op een pagina te verminderen.

Oud en nieuw naast elkaar

Hoe zit het met de inhoud?

Met het klassieke lesmateriaal wilden we leerlingen activeren. Dat is gelukt, maar de inhoud kon een stuk beter. Daarom verdiepten we ons in de meest recente onderwijskundige inzichten én praktijkkennis over hoe je vaardigheden aanleert. Zo wil je dat leerlingen zich stapsgewijs bepaalde vaardigheden eigen maken tot ze onbewust vaardig zijn. Die stappen moet je met het lesmateriaal kunnen volgen.

De nieuwe abonnementen studievaardigheden zijn daarom gebouwd op een gedegen leerlijn, die volledig gebaseerd is op en in lijn met kerndoelen en eindtermen van het voortgezet onderwijs. Daarnaast is een duidelijk verband met de 21e-eeuwse vaardigheden en executieve functies en hielden we in de ontwikkeling van de leerlijn rekening met praktijkervaringen.

En het activeren? Dat komt in het nieuwe lesmateriaal beter uit de verf door de activerende werkvormen die erin zitten. Denk aan spelletjes, discussies en stellingen – alles waardoor leerlingen zelf aan de slag gaan en van elkaar leren.

Klik op de afbeeldingen om de leerlijnen studievaardigheden te openen

Lesgeven: makkelijker en passender

Geef je een groot feest en serveer je al je gasten alleen toast met paté, dan zal dat waarschijnlijk niet naar ieders smaak zijn. Aan ieders wensen voldoen is lastig, maar je komt al een stuk verder door meer mogelijkheden te bieden. Met de nieuwe abonnementen studievaardigheden kun je daarom veel meer kanten op. Naast lessen zitten er in elk hoofdstuk uitbreidings-, differentiatie- en transferopdrachten in om passender te kunnen lesgeven. Ook bevat het lesmateriaal stappenplannen.

Het nieuwe lesmateriaal is ook makkelijker in gebruik: werkvormen staan er al in, er is weinig voorbereidingstijd nodig en steeds wisselen tussen papier en digitaal of opdrachten moeten printen is niet nodig. Wil je volledig digitaal of blended lesgeven, dan kan dat. Ook erg fijn: elke les is helder geschreven en duurt 50 minuten.

De niveauverdeling van ons lesmateriaal moest ook aangepast worden om beter te passen bij de verschillende scholen en dakpanbrugklassen. Voor de nieuwe abonnementen kun je kiezen uit drie niveaus: vmbo, vmbo-t/havo en havo/vwo. Bekijk de catalogus 2018-2019 voor een overzicht van de oude en nieuwe abonnementen.

Andere verbeteringen

Hieronder een aantal andere verbeteringen die we hebben aangebracht in het nieuwe lesmateriaal:

  • Het waarom van de les wordt duidelijk uitgelegd aan leerlingen.
  • De leerdoelen zijn helder omgeschreven.
  • Aan het einde van elke les wordt er gereflecteerd.
  • De hoofdstukken zijn ingedeeld naar thema.
  • Elk hoofdstuk bestaat uit meerdere lessen met elk een kop, romp, en staart.
  • Met meesterproeven kun je de voortgang monitoren en laten leerlingen zien dat ze meerdere vaardigheden kunnen toepassen.
  • Moeilijke begrippen worden direct uitgelegd, maar kunnen ook worden opgezocht in de begrippenlijst.

Wil je het nieuwe lesmateriaal eens inzien, vraag dan een proefexemplaar aan in de webshop. En heb je vragen, tips of andere opmerkingen, laat je horen! Plaats een reactie onder deze blog, mail naar info@tumultgroep.nl of bel ons: 020 – 421 51 29.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search