Leerlingen het nut van huiswerk laten zien: zo doe je dat!

Gepubliceerd op: 10 oktober 2016
Door: Britte Koppel

Hoewel veel leerlingen het waarschijnlijk nooit zullen toegeven, zijn velen van hen niet tegen het concept huiswerk. Alleen de manier waarop leerlingen thuis aan de slag moeten, wordt meestal niet als inspirerend, motiverend of nuttig gezien. En dat moet natuurlijk ook anders kunnen! Daarom delen we in dit artikel vijf tips om huiswerk nuttiger en relevanter te maken voor je leerlingen. 

1. Wees duidelijk

Zorg dat elke leerling weet wat er verwacht wordt en vooral ook op welke manier. Wil je dat leerlingen in tweetallen een samenvatting maken? Moeten ze opdracht 2 t/m 5 uit hoofdstuk 3 maken? Of wil je dat ze de opdracht in de ELO inleveren? Zorg dat er geen twijfel kan bestaan over wat de bedoeling is. Vertel daarnaast ook waarom je het belangrijk vindt dat de leerlingen een bepaalde opdracht maken. Op deze manier maak je een huiswerkopdracht nuttiger en relevanter voor leerlingen. Geef je leerlingen tot slot ook altijd de mogelijkheid om vragen te stellen. Zowel in de les als daarna.

2. Zorg voor nuttige en afwisselende taken

Als je leerlingen iedere dag dezelfde soort huiswerkopdrachten meegeeft, is de kans vrij groot dat ze het als saai en nutteloos gaan bestempelen. Het lijkt voor hen immers alsof ze constant hetzelfde aan het doen zijn. Geef daarom een huiswerkopdracht die aansluit bij de lesstof en probeer af en toe een andere invalshoek te vinden voor het huiswerk dat je meegeeft. Je kunt bijvoorbeeld een filmpje maken dat leerlingen als huiswerk moeten kijken en tijdens de les vragen over moeten stellen (Flipping the Classroom). Of laat leerlingen in groepjes van twee of drie de les samenvatten in een gedeeld Google Docs-document.

3. Maak een goede planning

Houd rekening met de agenda van je leerlingen. Hebben ze deze week al twee grote toetsen te leren? Kom ze dan tegemoet en geef ze wat langer de tijd voor jouw huiswerk. Door leerlingen inspraak te geven in de deadline, maak je ze bewust van het nut van een planning. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat ze jouw huiswerk met meer aandacht maken dan wanneer ze het nog tussen het leren van de belangrijke toetsen moeten doen.

4. Maak afspraken over huiswerk

Maak samen met je leerlingen een aantal afspraken over huiswerk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als leerlingen hun huiswerk niet maken? Of krijgen ze juist een extra punt op hun toets als ze elke week een samenvatting gemaakt hebben van de lesstof? Door van tevoren duidelijke afspraken te maken, weten ze wat ze kunnen verwachten. Vraag feedback aan je leerlingen over de gemaakte afspraken. Wat werkt wel? En wat werkt minder goed?

5. Zorg voor op maat huiswerk

Alle leerlingen zijn anders en hebben andere kwaliteiten en leerstijlen. Hoewel het lastig is om met iedere leerling rekening te houden bij het geven van huiswerk, doe je er wel goed aan om een beetje te differentiëren. De ene leerling vindt het misschien gemakkelijk om een hoofdstuk te lezen, terwijl een ander liever een filmpje kijkt of oefenvragen maakt. Door een paar verschillende opties te geven om het huiswerk te maken, hou je op een goede manier rekening met de verschillen tussen je leerlingen.

Welke tips heb jij om huiswerk nuttiger te maken voor je leerlingen? Deel ze hieronder in een reactie!

Misschien vind je dit ook interessant

2 Responses

  1. Nog een extra tip voor huiswerk. Zorg dat de leraren onderling in een jaarlaag het huiswerk afstemmen. Niet teveel toetsen in een korte periode of drie presentaties op een rij. Online delen van de huiswerk planning maakt het voor leraren mogelijk om overzicht te krijgen en met elkaar in de gaten te houden dat huiswerk zinvol en maakbaar blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search