De kunst van samenwerken #1: samenwerken is voorwaarde voor resultaat

Gepubliceerd op: 27 juli 2016
Door: Hans Wendel

De Grondwet, piramides, de Eiffeltoren, de nieuwe Tesla: het zijn producten van samenwerking. Het zijn grootse resultaten van samenwerking tussen mensen. En de lijst is oneindig, kijk maar eens om je heen! Bovendien: om de gevolgen van klimaatverandering, economische crises, armoede, honger, ziektes te weerstaan zullen mensen móeten samenwerken!

Als Tumult Groep zijn we continu aan het samenwerken: het is één van de basisvoorwaarden voor alles wat we doen. We werken samen in ons team, we werken samen met docenten en schoolmanagers en we werken samen met onze partners bij projecten op scholen. Reden genoeg om in een korte serie van 4 blogs dieper in te gaan op een aantal elementen van samenwerken.

Er zijn twee uitgangspunten bij samenwerken die wij van harte omarmen:

1. Samen leren is effectief!

Leren is een sociale activiteit: door na te denken, te handelen en daar vervolgens weer over na te denken ontstaat nieuwe kennis en worden nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Bij die activiteiten werkt het goed als je dat samen doet. Door met elkaar te praten over wat je doet en leert en dingen aan elkaar uit te leggen, leer je beter. Daarnaast leer je door samen te leren meer over jezelf en over anderen en dat is onmisbaar om een volwaardige rol als wereldburger te vervullen!

2. Verschil is nodig!

Geen mens is hetzelfde en dat is soms behoorlijk irritant. Die vervelende collega doet telkens nét niet waar jij op zit te wachten en die leerling heeft zo’n lastige houding… Maar juist door het vaststellen en gebruiken van die verschillen, ontwikkel je nieuwe dingen en kun je onvermoede resultaten halen. Dat begint natuurlijk bij zelfkennis (het zou handig zijn als iedereen zowel z’n goede als slechte eigenschappen en kwaliteiten moeiteloos kan benoemen), gevolgd door een juiste inschatting van die ander (zonder daar direct een waardeoordeel aan te verbinden) om ten slotte beiden te verbinden: de basis van elk topteam!

In de volgende drie blogs zullen we dit verder uitwerken en het achtereenvolgens hebben over:

1. Wat leren we van Google en van Ubuntu als het gaat over samenwerken? Opvallende overeenkomsten tussen de interne onderzoeksresultaten van Google over kenmerken van succesvolle teams en de Afrikaanse uitgangspunten van Ubuntu.

2. Hoe maken wij zelf onze content: over de manier van samenwerken binnen ons ontwikkelteam, waarin iedereen in toerbeurt verschillende rollen vervult.

3. Kenmerken van hoe wij als Tumult Groep samenwerken met onze klanten: over Himalaya en andere methodieken.

Als jij nu al jouw invalshoeken over samenwerken wilt delen: graag!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search