Informatievaardigheden: waarom Wikipedia perfect is voor research

Gepubliceerd op: 25 mei 2016
Door: Britte Koppel

Goede informatievaardigheden zijn onmisbaar voor iedere leerling. Leerlingen moeten bijvoorbeeld snel websites kunnen beoordelen op onder andere betrouwbaarheid en onafhankelijkheid. Wikipedia is daarbij een vreemde eend in de bijt. Veel docenten vertellen hun leerlingen dat ze Wikipedia niet mogen gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld werkstukken of presentaties. Maar Wikipedia is juist perfect voor research! Met behulp van deze infographic vertel ik je waarom.

Op de havo en later tijdens mijn hbo-opleiding is het me meerdere malen verteld: Wikipedia is geen betrouwbare bron voor verslagen etc. Omdat ik niet het risico wilde lopen dat ik per ongeluk toch een feit van de website gebruikte, vermeed ik Wikipedia gewoon helemaal. En dat is zonde, want de website is prima te gebruiken tijdens de researchfase! Sterker nog, er is geen andere website met zoveel informatie als Wikipedia aanbiedt: meer dan 30 miljoen artikelen. Het vereist wel wat inzicht en informatievaardigheden van de leerling. Want één ding is wel belangrijk om te weten: Wikipedia is absoluut geen bron waar leerlingen informatie uit mogen citeren. Zelfs Wikipedia zelf zegt dat het geen betrouwbare bron is, omdat alles wat je vandaag leest en citeert, morgen weer aangepast kan zijn. Maar waarom is Wikipedia dan wel een goede researchtool?

Wikipedia als basis

Wikipedia is de perfecte tool om globaal overzicht te maken van het onderwerp van het werkstuk. De opbouw in verschillende kopjes kunnen bijvoorbeeld goed gebruikt worden als basis voor het opstellen van deelvragen. Daarnaast staan onderaan iedere Wikipediapagina de bronnen die gebruikt zijn voor het samenstellen van de inhoud van de desbetreffende pagina. En die bronnen kunnen je leerlingen natuurlijk wél gebruiken. In deze infographic lees je nog een paar handige tips om Wikipedia op een goede manier in te zetten als researchtool.

Informatievaardigheden: Wikipedia als researchtool

Infographic door: Legalmorning.com

Stimuleer jij je leerlingen al om Wikipedia te gebruiken?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search