Hoe gebruik je het lesmateriaal van Tumult optimaal?

Gepubliceerd op: 31 augustus 2015
Door: Martina Nieuwenhuis

Al jarenlang komen we op scholen en leggen we de structuur van ons materiaal uit. Zo moeilijk is het niet, maar als je weet hoe je alles goed inzet, wordt het zowel voor de docent als de leerling een stuk leuker en bovendien wordt het rendement hoger! Daarom in deze blog een samenvatting van de onderdelen van het Tumultmateriaal en hoe je deze handig inzet.

Papier en/of digitaal
Ons lesmateriaal bestaat uit een papieren dossier en een aanvullende digitale omgeving met extra materiaal. Je kunt er ook voor kiezen volledig digitaal te werken. Je werkt dan met een invulbare PDF van het papieren dossier. Overigens is deze ook beschikbaar voor klanten die wel op papier werken. Handig: zo kun je het dossier open zetten op het digibord en een opdracht klassikaal bespreken! Ook kun je bij onze nieuwe abonnementen kiezen voor de digitale leeromgeving Learnbeat.

Lesmateriaal op tumult website
Een deel van een les op tumult.nl

Dossiers (papier & digitaal)
De dossiers bestaan uit vier tot acht hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn vaak niet lineair geschreven, wat betekent dat ze ingezet kunnen worden als daar behoefte aan is. Moeten er bijvoorbeeld boekverslagen gemaakt worden? Doe dan bijvoorbeeld het hoofdstuk over tekstbegrip. Komt er een toetsweek aan? Dan is het hoofdstuk over toetsen leren en maken handig om te doen. Werk wel vanuit een planning die je aan het begin van het jaar op basis van het jaarrooster maakt. Afwijken van een planning kan altijd, maar met een ‘basisplanning’ zorg je ervoor dat iedereen hetzelfde behandelt.

Elk hoofdstuk bestaat uit een basisles en een uitbreiding. Deze overgang herken je aan de dikke stippellijn die in het hoofdstuk staat.

Lesvoorbereidingen (papier & digitaal)
Deze kun je via onze webshop bestellen (in combinatie met een werkboek) of zelf uitprinten via www.tumult.nl. Bij elk Tumultdossier horen kant-en-klare lesvoorbereidingen. Voor elke lesvoorbereiding gaan we uit van een les van ongeveer 50 minuten. Er staan organisatorische aanwijzingen in, maar ook extra werkvormen, uitbreidingsmogelijkheden, ideeën om de vaardigheid te herhalen in de vaklessen en uiteraard worden alle onderdelen van het Tumultmateriaal hierin verwerkt. Oftewel; volg je de lesvoorbereiding? Dan maak je gebruik van zowel het dossier als van alle digitale extra’s. We adviseren wel om de lesvoorbereiding aan te passen aan jouw eigen situatie. Check de filmpjes van tevoren op geschiktheid, voeg extra bespreekpunten toe op basis van actuele zaken in de klas etc.

Studiekaarten (papier & digitaal)
Onze studiekaarten vind je bij de abonnementen op tumult.staging.wpengine.com. De studiekaarten vormen in feite een samenvatting van de vaardigheid. In een aantal stappen wordt kort uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een planning maakt. Deze kaarten worden vaak verspreid door de school; op posters aan de muur, in kleine boekjes voor de leerling, als kaartenbak in elk lokaal. Hartstikke slim want een vaardigheid krijg je het makkelijkst onder de knie als je deze in meerdere en échte contexten kunt toepassen. Een planning maken voor het leren van de toets van aardrijkskunde bijvoorbeeld!

Lesbrieven (digitaal)
De lesbrieven zijn gelijk aan de nieuwsbrief die we eens in de twee weken versturen. Het zijn losse lessen van ongeveer 50 minuten die je zonder al te veel voorbereiding kunt doen. Dus, uitprinten maar en geven! Handig als je een lesuur over hebt. De lesbrieven die in de digitale omgeving bij het dossier staan sluiten qua thema goed aan bij het hoofdstuk. Kijk maar in de lesvoorbereiding hoe de lesbrief gebruikt kan worden. En wil je komend jaar elke twee weken zo’n nieuwe les ontvangen? Meld je dan snel aan voor de nieuwsbrief!

Digilessen en digitesten (digitaal)
De namen zeggen het al: deze onderdelen zijn alleen online te doen. De leerlingen kunnen deze (verdiepende of grappige) lessen of testjes zelfstandig doen, bijvoorbeeld als huiswerk. Bespreek het dan een volgende les goed na. Ook kun je de lessen en sommige testjes klassikaal op het digibord of via de beamer doen. Als docent heb je dan een beetje de rol van showmaster!

Filmpjes (digitaal)
De filmpjes bij de dossiers hebben meerdere functies: sommige zijn educatief of geven informatie, over bijvoorbeeld verschillende profielen in het vmbo of hoe je jouw mindset kunt veranderen. Andere filmpjes zijn puur voor de lol of als ijsbreker, als introductie van een bepaalde vaardigheid bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je met deze samenvatting (weer) helder hebt hoe het Tumultmateriaal in elkaar steekt! Maar mocht je nou nog vragen hebben, bel (020-4215129) of mail ons dan. We helpen je heel graag verder, bijvoorbeeld door naar school te komen!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search