Het nieuwe lesmateriaal voor sociaal-emotionele vaardigheden: waarom is dat beter?

Gepubliceerd op: 9 april 2018
Door: Glynis Kromopawiro

Nu scholen vooruit gaan kijken en het juiste lesmateriaal kiezen en bestellen voor het aankomende schooljaar, is het handig om als docent bepaalde dingen te (her)overwegen. Blijven we bij het lesmateriaal dat we de afgelopen jaren hebben gebruikt, bijvoorbeeld? Voldoet het aan de eisen die we nu stellen? En stellen we nu andere eisen dan een paar jaar terug? Dat laatste is niet moeilijk om voor te stellen, met alle digitale en andere ontwikkelingen in het onderwijs. Daarom neem ik in deze blog ons vernieuwde lesmateriaal voor sociaal-emotionele vaardigheden onder de loep. Wat is er anders aan deze abonnementen? Wat maakt dit lesmateriaal zoveel beter en fijner om mee te werken dan de klassieke oranje boeken? En wat betekent de vernieuwing in de praktijk?

De belangrijkste verbeteringen

Een nieuw abonnement voor sociaal-emotionele vaardigheden

Voor al het nieuwe lesmateriaal van Tumult geldt een aantal grote verbeteringen:

  1. Het is gebaseerd op de meest recente onderwijskundige kennis én praktijkkennis over hoe je vaardigheden leert en aanleert, gebruikmakend van de (digitale) mogelijkheden van nu.
  2. De leerlijn is volledig gebaseerd op en in lijn met de kerndoelen en eindtermen van het vo. In de ontwikkeling daarvan hebben we zo veel mogelijk rekening gehouden met praktijkervaringen. Daarnaast heeft het lesmateriaal een duidelijke link met 21e-eeuwse vaardigheden en executieve functies.
  3. De abonnementen (zowel digitaal als op papier) omvatten meer dan lessen: er zijn uitbreidings-, differentiatie- en transferopdrachten naast overzichtelijke theorie (in stappenplannen) en de mogelijkheid voortgang te monitoren.
  4. Het is een stuk gebruiksvriendelijker: werkvormen staan er al in, er is weinig voorbereidingstijd nodig en steeds switchen tussen papier en digitaal of dingen moeten printen behoort tot de verleden tijd. Ook erg fijn: elke les is helder geschreven en duurt 50 minuten.
  5. Het ziet er waanzinnig uit. De vormgeving overstijgt die van het gemiddelde leermiddel. Is dat belangrijk? Zeker wel! Iets dat er aantrekkelijk uitziet is nu eenmaal leuker om mee te werken. En door de goede vormgeving navigeer je gemakkelijk door het materiaal en worden de juiste dingen benadrukt.

Wat betekenen die verbeteringen in de praktijk?

Een klassiek abonnement voor sociaal-emotionele vaardigheden

Ben je het klassieke lesmateriaal gewend en ga of overweeg je over te stappen op het nieuwe lesmateriaal, dan wil je vast weten wat je concreet kunt verwachten van het nieuwe lesmateriaal. Waar kun je zoal rekening mee houden?

Blijf je met het lesmateriaal van Tumult werken, dan betekent dit dat het materiaal iets anders over niveaus is verdeeld dan je gewend bent. Voor schooljaar 2018-2018 kun je voor de oude abonnementen kiezen uit twee niveaus: vmbo en havo/vwo. Voor de nieuwe abonnementen kun je kiezen uit drie niveaus: vmbo, vmbo-t/havo en havo/vwo. Deze verdeling past beter bij de verschillende scholen en dakpanbrugklassen. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de oude en nieuw abonnementen.

In het nieuwe lesmateriaal zie je ook een andere hoofdstukindeling. De hoofdstukken zijn namelijk ingedeeld naar de thema’s Kennismaken, Samen leven, Zelfvertrouwen, Communiceren en Conflicten voorkomen en oplossen. Elk hoofdstuk bevat meerdere lessen met een kop, romp en staart. Je kunt als docent binnen de overkoepelende vaardigheid dus een passende les kiezen.

Hierboven las je het al: je kunt met het nieuwe lesmateriaal voortgang monitoren. In het lesmateriaal wordt continu gereflecteerd, maar om te monitoren zijn de meesterproeven echt geschikt. Hiermee laten leerlingen hun sociale vaardigheden zien aan de hand van een casus. Ze beantwoorden vragen, doen eventueel een rollenspel en beoordelen zichzelf en elkaar op de betreffende vaardigheid. Als docent kun je ook beoordelen.

Een kleinere maar niet onbelangrijke verbetering: in het nieuwe lesmateriaal wordt het ‘waarom’ van de les duidelijk uitgelegd. Daardoor kunnen leerlingen de doelen beter begrijpen en heb je als docent ook meer houvast.

Een andere, grotere verbetering die zorgt voor meer motivatie bij leerlingen: de vele activerende werkvormen. Door de discussie-, spel- en samenwerkingswerkvormen gaan leerlingen echt aan de slag – belangrijk om iets te laten blijven ‘hangen’ – en is er meer afwisseling.

Ben je nog niet bekend met het nieuwe lesmateriaal? Je kunt natuurlijk beter een mening erover vormen door het te bekijken en uit te proberen. Download een digitaal proefexemplaar in de webshop. Of vraag meteen een papieren proefexemplaar aan. Heb je hulp nodig bij het overstappen naar het nieuwe lesmateriaal? Die bieden wij natuurlijk graag! Stuur daarvoor een mail naar info@tumultgroep.nl of bel naar 020 – 421 51 29.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search