Het LOB dossier van Tumult: de doorlopende leerlijn

Gepubliceerd op: 29 april 2021
Door: Martina Nieuwenhuis

Wil je jouw leerlingen op een goede manier loopbaancompetenties laten ontwikkelen én een loopbaandossier laten opbouwen? Of zoek je naar handvatten waarmee je je leerlingen vaardigheden aanleert waarmee ze zich staande kunnen houden in een constant veranderende wereld? Met onze doorlopende leerlijn LOB leren je leerlingen onmisbare vaardigheden voor de toekomst en voldoe je aan de examenprogramma’s voor vmbo, waarin loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) centraal staat. In deze blog vertel ik je hoe onze doorlopende leerlijn is opgebouwd.

LOB: de doorlopende leerlijn van Tumult

Klik op de afbeelding hieronder om de volledige LOB-leerlijn van Tumult te zien.

–> Download: digitaal proefexemplaar LOB dossier

Vijf belangrijke elementen zijn goed om te kennen als je onze leerlijn gebruikt of overweegt om te gaan gebruiken:

1. Opbouw in te maken keuzes

Ergens heeft LOB een heel praktische opbouw. Want naast de ontwikkeling in het leren kijken naar jezelf en keuzes maken, moet er gekozen worden. Een profiel, een vervolgopleiding, keuzevakken … en ga zo maar door. Hoewel LOB echt breder is dan deze concrete keuzes, vormen ze wel een cruciaal onderdeel.

2. Loopbaancompetenties

De doorlopende vmbo-leerlijn is gebaseerd op de loopbaancompetenties van Marinka Kuijpers. Wij hebben deze competenties vertaald naar vijf loopbaanvragen – behapbaar, duidelijk en herkenbaar voor de leerlingen. De leerdoelen en dus de leerlijn vormt zich helemaal rondom deze vijf vragen.

  • Wie ben ik en wat kan ik? (kwaliteitenreflectie)
  • Wat wil ik? (motievenreflectie)
  • Wat voor werk past bij mij? (werkexploratie)
  • Wie kan mij helpen? (netwerken)
  • Hoe bereik ik wat ik wil? (loopbaansturing)

Het verschil per leerjaar zit ‘m in de thema’s van de lessen en de leerdoelen. In leerjaar 2 zijn de leerdoelen niet alleen gericht op jezelf beter leren kennen, maar ook op het kiezen van een profiel. In leerjaar 3/4 leren leerlingen zichzelf weer een stukje beter kennen én bereiden leerlingen zich voor op hun vervolgkeuze.

3. Praktijkervaringen

Leerlingen hebben praktijkervaringen nodig om te ontdekken wat wel en niet bij ze past en hoe de wereld van werk in elkaar zit. Het gevaar van LOB-uren en methodes is dat je te veel een vast lesprogramma afdraait. Het is belangrijk dat leerlingen het verband zien met de praktijk. Dus laat ze de klas uit gaan om echte ervaringen op te doen. 

In de LOB-dossiers kun je leerlingen praktijkervaringen laten opdoen door middel van de LOB-taken. Denk aan stages, interviews met beroepsbeoefenaars, meeloopdagen met studenten … Gebruik de LOB-lessen om ze hierop voor te bereiden, bijvoorbeeld met een les over hoe je een goed interview houdt. Door de opdrachten die hierbij horen, leren ze zichzelf beter kennen en kunnen ze de loopbaanvragen steeds beter beantwoorden, oftewel: ze ontwikkelen loopbaancompetenties in de praktijk.

4. Ouders/opvoeders betrekken

De belangrijkste volwassenen in het leven van jongeren zijn in de meeste gevallen hun ouders/opvoeders. Zij spelen dan ook een grote rol in de begeleiding. Als mentor betrek je ouders actief door leerlingen de opdracht te geven met ze in gesprek te gaan over loopbaanvragen. De thuisopdrachten in het LOB-dossier van Tumult zijn hier heel geschikt voor. Bijvoorbeeld de thuisopdracht Kwaliteiten en talenten, waarin leerlingen samen met hun ouders/opvoeders onderzoeken over welke kwaliteiten ze beschikken.

LOB dossier Tumult uitproberen? Vraag digitaal proefexemplaar aan!

5. Geschreven voor het vmbo

De leerlijn is volledig gericht op het vmbo. De lessen zijn echt geschreven voor het vmbo: to the point, praktisch, actief en doelgericht. Daarbij zijn de inzichten uit ons vmbo-onderzoek meegenomen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Vraag een proefexemplaar van een van de Tumult LOB-dossiers aan. Ben je op zoek naar meer informatie over loopbaanbegeleiding? Wij komen graag langs voor een (online) presentatie, maar bellen of mailen mag ook altijd.  Bel dan 020 – 4215129 of mail naar info@tumultgroep.nl.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search