Handige tools: dit zijn de vijf handigste!

Gepubliceerd op: 2 augustus 2017
Door: Glynis Kromopawiro

Weet je wat voor weer het wordt, dan gaat het uitkiezen van je kleding een stuk makkelijker. Handig toch, zo’n weersverwachtingsapp? Zo bestaan er duizenden andere apps & tools die jou het leven makkelijker kunnen maken. Maar welke tools zijn het handigst voor jou als docent? Een overzicht van de vijf tools waar jullie lezers het meest nieuwsgierig naar waren uit de serie Handige tools.

Kiezen met Wheel Decide

Een soort rad van fortuin, maar dan anders. Gebruik Wheel Decide om een keuze te maken, om te peilen hoeveel jouw leerlingen over een bepaald onderwerp weten of om met de klas te oefenen voor een toets. Je bepaalt zelf wat er op welk vlak van het rad komt te staan. Of laat jij dat liever aan de leerlingen over? Lees deze blog voor meer ideeën en draai zelf aan het rad!

Maak een woordweb met Answergarden en Mentimeter

Met een woordweb activeer je de voorkennis van je leerlingen. Leuk om in groepsvorm te doen! In deze blog legt Veerle uit hoe je als docent beter kunt inspelen op het niveau van je leerlingen door deze werkvorm te gebruiken. Twee woordwebtools komen aan bod: Answergarden en Mentimeter. In het leerpad Educatieve apps & tools – deel 5 leer je Mentimeter beter kennen.

Handige tools: de vijf handigste! Woordweb

Fijnere flitskaarten

Flitskaarten of flashcards zijn handig, maar zijn digitaal makkelijker om te maken en dan dus nog handiger! Bovendien kunnen leerlingen online zien welke vorderingen ze hebben geboekt, heb je de keuze uit verschillende spelvormen en kun je bestaande kaarten lenen van collega’s of gebruiken als inspiratiebron. Meer weten? Lees de blog over digitale flitskaarten.

Digitaal mindmappen

Hier op kantoor maken we graag gebruik van mindmaps om te brainstormen, maar ook om plannen te maken. Daardoor hoeven we niet alles vastleggen in uitgebreide verslagen die collega’s zorgvuldig dienen te lezen. We gebruiken onze tijd dus efficiënter. Zo zijn er nog veel meer manieren waarop je mindmaps kunt gebruiken. Hoe en waarom je ze in de les gebruikt? Dat lees je hier. En in deze blog lees je hoe je een digitale mindmap maakt.

Tip: check ook deze blog van Hans over mindmappen.

Sidekick MattieHandige tools: de vijf handigste! smartphone Sidekick Mattie

Er zijn steeds meer apps waarmee je je gebruik van je smartphone tijdelijk blokkeert. Daarmee voorkom je dat je jezelf afleidt door telkens naar je telefoon te grijpen. In de les kun je iedereen gebruik laten maken van Mattie, die speciaal is ontworpen voor leerlingen. Om een blokkering in te stellen, moeten leerlingen bepalen hoeveel tijd ze geconcentreerd aan een taak willen werken. Hé, dat mooi sluit aan bij het werken aan studievaardigheden!

Ook handige tools onder de knie krijgen?

Sinds onze eerste blogpost over handige tools hebben een hoop digitale hulpmiddelen de revue gepasseerd. Wil je zelf met zulke tools aan de slag, maar heb je wat handvatten nodig? Bekijk dan de leerpaden van Edutrainers. Hiermee ga je direct met een tool aan de slag, zodat je weet hoe de tool werkt en wat je ermee kunt. De leerpaden zijn zo gemaakt dat ze simpel te doorlopen zijn en niet te veel tijd van je vragen.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (gratis) leerpaden? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Edutrainers.

Welke tool kun jij niet meer missen?

Misschien vind je dit ook interessant

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search