Handige tools #5: digitaal mindmappen deel 2

Gepubliceerd op: 24 maart 2014
Door: Veerle van Pinxteren

Vorige week schreef ik over de voordelen van digitale mindmaps en wat je er mee kunt doen in de les. In deze blog leg ik in 5 korte stappen uit hoe je een online mindmap maakt. En ik bespreek twee gratis tools voor het maken van digitale mindmaps. Ik heb me beperkt tot de webbased tools die je niet hoeft te downloaden maar gewoon online kunt gebruiken.

Hoe maak je een online mindmap?
Stap 1: Schrijf het hoofdthema of – concept in het midden.
Stap 2: Maak vanuit dit woord ‘takken’ en schrijf bij elke tak een woord dat geassocieerd is aan het hoofdthema.
Stap 3: Vanuit die takken maak je vervolgens weer associaties die weer bij die woorden horen.
Stap 4: Om de mindmap inzichtelijk te maken, werk je met vormen, kleuren, afbeeldingen en pijlen om verbanden aan te geven en hoofd- en bijzaken te scheiden.
Stap 5: Om de mindmap interactief te maken, voeg je links naar sites, kaarten van Google Maps en filmpjes toe.

Tip: bekijk met je klas dit filmpje waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je een mindmap maakt.

1. SpiderScribe
Op SpiderScribe kun je met een gratis account 3 ‘privé mindmaps’ aanmaken en onbeperkt openbare mindmaps (mindmaps die door iedereen gezien kunnen worden). In gebruik is het erg simpel. De tool werkt met een ‘drag en drop’ systeem, wat betekent dat je een tekstvak, afbeeldingsvak, kalendervak, bestandsvak of mapvak ‘oppakt’ een versleept naar de plek waar je ’m wilt hebben. Vervolgens kun je iets in dit vakje stoppen: tekst, een afbeelding, een link etc. Vanuit dit vakje ga je ‘takken’ maken. Klik op het plusje, houd ingedrukt en laat los op de plek waar je een nieuw tekstvak wil. Of sleep eerst een nieuw vak naar de mindmap en verbind ze later met elkaar. Tot slot kun je nog wat doen met lijndikte en kleur. De mindmap kun je opslaan, delen met anderen en laten bewerken door anderen in de optie ‘Share’.

Kijk bijvoorbeeld eens naar dit voorbeeld dat ik maakte over Tumult.

2. Wisemapping 
Op Wisemapping kun je een gratis account aanmaken en vervolgens zoveel mindmaps maken als je wilt. Je kunt aan je mindmap ook mensen toevoegen die vervolgens in dezelfde map kunnen werken. Verder werkt het maken van de mindmap ongeveer hetzelfde als bij SpiderScribe. Gewoon een kwestie van proberen!

Ook in Wisemapping maakte ik een mindmap. Vergelijk de vorige mindmap die ik maakte eens met deze. Je ziet dat de links nu aan de woorden ‘hangen’ aangegeven met een pictogram. Ook kun je notities toevoegen: klik bijvoorbeeld eens op de icoontjes bij ‘Edutrainers’. Wat helaas niet kan is een afbeelding of een GoogleMaps kaart in beeld brengen zoals bij SpiderScribe wel kan.

Vergelijkbare tools:

Vanwege de vormgeving, het gebruiksgemak en de mogelijkheden, zou ik zelf kiezen voor SpiderScribe. En jij? Deze blog sluit aan bij onze hoofdstukken over mindmappen in Studievaardigheden 3 havo/vwo en Examenvaardigheden 3-4 vmbo. Kijk ook eens naar onze studiekaart Mindmappen.

Op welke manier gebruik je mindmaps in de les? Laat me in een reactie hieronder weten wat je van deze blog vindt.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search