Handige tools #35: direct feedback geven en formatief toetsen met Formative

Gepubliceerd op: 11 februari 2019
Door: Ebbo Bulder

Feedback geven op het moment dat leerlingen het nodig hebben is een mooi idee, maar in de praktijk soms lastig te realiseren. Terwijl jij nog ingeleverde opdrachten aan het nakijken bent, zijn je leerlingen misschien al bezig met het volgende onderwerp. Herkenbaar? Dan is de tool Formative misschien een oplossing voor jou. Hoe zet je deze in om sneller en effectiever feedback te geven?

Formative in het kort

Formative is een digitaal platform waarop je opdrachten voor de leerlingen plaatst. Zij maken deze opdrachten vervolgens op een laptop, een computer of hun smartphone. Via Formative kun je niet alleen een quiz of een overhoring doen in de klas, maar ook oefenopdrachten voor in de les of thuis geven.

Feedback precies op tijd

Zijn jouw leerlingen in de klas opdrachten aan het maken, dan kun jij als docent live meekijken met de antwoorden die ze invullen. Tijdens het werken kun je de leerlingen hints en tips geven, antwoorden direct nakijken en feedback geven door een berichtje te sturen. Zo komt jouw feedback precies op het moment dat leerlingen deze nodig hebben.

Meer dan een quiztool

Formative heeft meer handige functies naast het live meekijken. Antwoorden van leerlingen worden bijvoorbeeld bewaard in een overzicht, waardoor je de groei in vaardigheden over een langere termijn kunt volgen. Formative is daarom ook heel bruikbaar als je niet live kijkt, zoals bij huiswerkopdrachten. Met het overzicht van scores controleer je makkelijk het huiswerk. En je kunt leerlingen vervolgens extra ondersteuning of juist meer uitdaging bieden.

Formative in de praktijk

Hieronder vind je twee voorbeelden waaraan je kunt zien hoe je Formative kunt inzetten in de les.

#1 Een lastig onderwerp

Je ziet in het resultatenoverzicht van Formative dat een van je leerlingen al drie weken achter elkaar de huiswerkvragen over het onderwerp van de eerste week fout maakt. Daarom schuif je deze les bij deze leerling aan en bespreekt de vragen. De leerling weet nu waar de verwarring vandaan komt. Bij de huiswerkvraag van week vier zie je dat de leerling het goede antwoord heeft gegeven.

#2 Huiswerk

Na jouw uitleg gaan de leerlingen aan het werk met een aantal oefenopdrachten. Je volgt via Formative live hoe de leerlingen de vragen beantwoorden. Na een paar minuten zie je dat vijf leerlingen bij een opdracht dezelfde fout maken. Je stuurt de vijf leerlingen een berichtje met de vraag of ze even naar je bureau willen komen. Aan het bureau leg je de leerlingen nog een keer uit hoe ze deze opdracht moeten aanpakken. De andere leerlingen kunnen ondertussen rustig doorwerken.

Formatief toetsen

Zoals je merkt zijn opdrachten in Formative zijn eigenlijk allemaal kleine toetsmomenten, maar de resultaten zijn niet bedoeld om cijfers te geven. De resultaten helpen jou zowel groeps- als individuele leerprocessen nauwkeurig te volgen en hierop feedback te geven. Formative stelt zo het idee van formatief toetsen centraal. Formative maakt leren op maat mogelijk, waardoor het leerrendement stijgt!

Uitproberen?

Benieuwd hoe het werkt? Ga naar Edutrainers Academy en maak een account aan of log direct in. Je kunt dan het gratis leerblok Formatief toetsen: Formative volgen. Hiermee kun je snel van start met Formative in jouw klas!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Search